Quantcast
Channel: Nonavigator.blogspot.com
Viewing all 2397 articles
Browse latest View live

Η καταγωγή του Ομήρου-The Origin of Homer

$
0
0


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ''Τὰ ἐν Πύλῳ''που διοργάνωσε το Navarinoinvestment, o καθηγητής Παναγιώτης Αλευράς διαβάζει τους στίχους 465-470 της Ραψωδίας Γ στην Οδύσσεια που ουσιαστικά ο Όμηρος αναφέρεται στην καταγωγή του.

To Navarinoinvestmentδίνει μία καινούρια διάσταση περί της καταγωγής του Ομήρου.

Πρώτη φορά ταυτίζει κάποιος  την καταγωγή του μεγαλύτερου ποιητή όλων των εποχών με αυτή των Πύλιων ή Νηλειδών!!!







Δεκτές από το ΣτΕ οι προσφυγές των Καναλιών

$
0
0

Δεκτές από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών με ψήφους 16-9!
posted from Bloggeroid

Chevalier-Και να κερδίσεις δεν σημαίνει ότι είσαι ο καλύτερος...

$
0
0



Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σε ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier. To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα αποβιβαστεί, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής.

 

ΠΑΙΖΟΥΝ: Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς και οι Γιάννης Δρακόπουλος, Νίκος Ορφανός, Κώστας Φιλίππογλου

Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσαγγάρη
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου & Αθηνά Τσαγγάρη
Παραγωγοί: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Μαρία Χατζάκου





Navarinoinvestment:

+ 
Ελληνική Προσπάθεια,Μάθαμε τι είναι το chevalier

-
Εμένα πάλι γιατί μου θυμίζει το ''The Lobster''???,
Οι ίδιοι και οι ίδιοι...,Που είναι οι γυναίκες οέοοοο???

Αλέξης Τσίπρας στο France24-Tο σχέδιο επιστροφή στη δραχμή ήταν του Σό'ι'μπλε και το αποτρέψαμε

$
0
0


- Σκληρή γλώσσα Τσίπρα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο France24
- «Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε»
- «Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ»
- «Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις»


Επίθεση στον Σόιμπλε, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο France24. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα για το θέμα του χρέους και μίλησε και για τις εκλογές τις οποίες τοποθέτησε στο 2019.
Για τα όσα γράφονται στο βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ και για το θέμα της επιστροφής στη δράχμή είπε:
«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν,ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο. Θα ήθελα να πω με ένα απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη».Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης και της συνεχούς λιτότητας είπε:
«...Η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα. Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, αλλά οι δυνάμεις των χρηματαγορών και των άλλων ισχυρών φάνηκε ότι υπερίσχυσαν της προσπάθειας της επιβολής του δίκαιου ενός λαού, του ελληνικού, που έχει υποφέρει άδικα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό. Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε την ίδια στιγμή να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας».
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στο αν υπάρχει κάποιου είδους εγγύηση από τη Γερμανία είπε:
«Συνήθως τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή. Και όπως ακριβώς έχω ήδη πει, μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, είναι η στιγμή που έχουμε τελειώσει με την πρώτη αξιολόγηση και πρέπει να λάβουμε μέτρα σημαντικά για το χρέος που θα δώσουν το σήμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. Και νομίζω ότι το δικαιούμαστε. Η Ευρώπη διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω δύο παράλληλων κρίσεων, την κρίση χρέους και τη μεταναστευτική. Και είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας και ασφάλειας σε μια διευρυμένη ασταθή περιοχή. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην Τουρκία, στη Συρία. Πρέπει λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε όλοι η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μια προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία. Διότι έχουμε ποσοστά ανάπτυξης ανεβασμένα, αλλά το σημάδι προς τους επενδυτές είναι αυτό που έχουμε ανάγκη για να έχουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης και για να προβούμε σε ίση αναδιανομή στους πολίτες».
Όταν ο πρωθυπουργός ρωτάται για την δημοτικότητά του που παρουσιάζει κάμψη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αν έχει προδώσει τα ιδανικά της Αριστεράς απαντά:
«Όλο το προηγούμενο διάστημα χάναμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά κερδίζαμε στις εκλογές. Το ίδιο συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το ίδιο με το δημοψήφισμα, όπως και με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό δεν μας ενοχλεί. Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συγκρίνει ανάμεσα στη θητεία μας, -αφού έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση- και τα 4-5 χρόνια πριν από την πενταετία 2010-2015, όταν τα συστημικά κόμματα μας οδήγησαν σε απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και έκρηξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, 27% και πάνω από 50% για τους νέους. Στόχος μας είναι μέχρι το 2019 να καταφέρουμε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του»

Πηγή:
Newsit.gr

Στην Ιατρική Σχολή είναι όλοι μια... οικογένεια

$
0
0




Συνολικά 53 παιδιά και γαμπροί, 22 σύζυγοι, 12 ανίψια και 10 αδέλφια παλαιών καθηγητών πανεπιστημίου... Αυτοί συνθέτουν σήμερα το δένδρο της οικογενειοκρατίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, μία από τις πιο περιζήτητες σχολές της χώρας και ταυτόχρονα αυτή που βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για φαινόμενα νεποτισμού.

 
Ο διορισμός σε κάποιο ΑΕΙ ενός συγγενούς ήδη υπηρετούντος καθηγητή δεν αποτελεί βέβαια εκ των προτέρων αποτέλεσμα ευνοιοκρατίας ή συναλλαγής μεταξύ του «πανεπιστημιακού κατεστημένου». Ομως, τόσο πολλές περιπτώσεις διορισμών είναι φυσικό να προκαλούν απορίες. Μάλιστα, την προσεχή εβδομάδα λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ να στείλουν στοιχεία για τα παιδιά πανεπιστημιακών που έχουν διοριστεί στο ίδιο τμήμα με τους γονείς τους τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα περισσότερα ιδρύματα έχουν ήδη απαντήσει, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε όλες τις διαδικασίες για διορισμούς συγγενών τηρήθηκε η νομιμότητα. Για το θέμα, η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα, ανέφερε στην «Κ» ότι «το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να θεσμοθετήσει ότι δεν θα μπορούν να διορίζονται τα παιδιά των πανεπιστημιακών στο Τμήμα του γονιού τους».
Στην Ιατρική Αθηνών, πάντως, το πρόβλημα του νεποτισμού έχει εξελιχθεί σε «επιδημία», όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί στην «Κ» ο καθηγητής της Σχολής κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ίδιος, ο ένας στους επτά υπηρετούντες στην Ιατρική Σχολή Αθηνών είναι συγγενής πρώην ή νυν διδάσκοντος στη σχολή. Συγκεκριμένα, από τους 711 υπηρετούντες διδάσκοντες στη σχολή οι 97 -το ακριβές ποσοστό είναι 13,6%- είναι παιδιά, γαμπροί, σύζυγοι, ανίψια και αδέλφια παλαιών καθηγητών. «Η πλειοψηφία των κλινικών και των εργαστηρίων στελεχώνεται από έναν ή και δύο υιούς, θυγατέρες, γαμπρούς, συζύγους και ανίψια μελών που υπηρέτησαν ή και υπηρετούν στο διδακτικό προσωπικό της σχολής» τονίζει ο κ. Μουτσόπουλος, ο οποίος μάλιστα έχει αναφερθεί στα αρνητικά τεκταινόμενα των ελληνικών πανεπιστημίων μέσα από τα βιβλία του «Για αυτιά που δεν ακούν...» και το «Μικρές ιστορίες... μακράς πορείας», το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα (από τις εκδόσεις Λιβάνη και τα δύο βιβλία).
Βέβαια, το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας δεν περιορίζεται μόνο στην Ιατρική Αθηνών. Διατρέχει τα ΑΕΙ της χώρας, αλλά κυρίως τα πιο μεγάλα και τα πιο παλαιά. Επίσης, στα παλαιά, κεντρικά ΑΕΙ παρατηρείται όχι μόνο το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας αλλά και το φαινόμενο να ευνοούνται για την κατάληψη νέων θέσεων διδασκόντων παλαιοί φοιτητές των καθηγητών. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο City University of New York κ. Θέμης Λαζαρίδης, σε πολλά τμήματα ΑΕΙ το ποσοστό αυτό φθάνει και το 80%.
Η θέση των ΑΕΙ
Από την πλευρά τους, τα ΑΕΙ αντικρούουν τις επικρίσεις περί νεποτισμού, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στη διαδικασία που έχει τηρηθεί για τις περισσότερες εκλογές συγγενών, και ρωτούν «γιατί πρέπει να θεωρούμε ότι το παιδί ενός πανεπιστημιακού, που έχει μεγαλώσει σε μία υψηλού μορφωτικού επιπέδου οικογένεια, δεν μπορεί να αποκτήσει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα για να διεκδικήσει μία θέση πανεπιστημιακού;» ανέφερε στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός. «Και βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις συγγενών που διορίστηκαν στο πανεπιστήμιο και σήμερα διαπρέπουν στον τομέα τους» προσθέτει ο ίδιος. Ταυτόχρονα, τα ΑΕΙ επικρίνουν την ηγεσία του υπ. Παιδείας, θεωρώντας ότι η μάχη κατά του νεποτισμού στα ΑΕΙ δεν μπορεί να γίνει χωρίς αποδεικτικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν ότι ο υποψήφιος συγγενής ευνοήθηκε.


Πηγή 


Τα πρώτα αυτόχθονα Ελληνικά ενεργειακά φύτα

$
0
0

Η πραγματική Πράσινη Ενέργεια, ως γνωστόν, είναι η ενέργεια που εμπεριέχουν τα φυτά στον ιστό τους (ξύλο, φύλλα, φλοιός, ρίζες). Η ενέργεια αυτή μπορεί να μετατραπεί σε θερμαντική ενέργεια που με τις πολλές εφαρμογές της θα προέλθει η αληθινή Πράσινη Ανάπτυξη. Στην χώρα μας οι ειδικές συνθήκες ποιότητας εδάφους και κλίματος (υγρασία , θερμοκρασία) και κυρίως η παρουσία του λαμπερού Ήλιου συντελούν ώστε όλα τα φυτά (δενδρώδη και ποώδη) να είναι περισσότερο ενεργειακά από τα αντίστοιχα που φύονται σε άλλες βορειότερα από εμάς Χώρες.
Από τα αυτόχθονα είδη ενεργειακών φυτών, πρώτα έρχονται: η Οξυά, η Ιτιά , το Πλατάνι, με περιεκτικότητα σε κυτταρίνη 45% περίπου, και ακολουθούν όλα τα είδη Δρυός, η Ελάτη, όλα τα είδη Πεύκης κ.λ.π. ενώ από τις πόες πρώτα έρχονται η Αγκινάρα και το Καλάμι.



Για να έχουμε συστηματική και αειφόρο παραγωγή ενεργειακής βιομάζας θα πρέπει να δημιουργήσουμε φυτείες από ενεργειακά φυτά που να έχουν έντονη πρεμνοβλαστητική ικανότητα. Τέτοια φυτά είναι το Πλατάνι (υπάρχει ποικιλία με μεγάλη ταχυαύξεια και έντονη πρεμνοβλάστηση), η Ιτιά, η Αριά, η Ψευδακακία, η Δάφνη Απόλλωνα κ.λ.π. και από τις πόες η Αγκινάρα και το Καλάμι. Όλα τα φυτά αυτά είναι ανθεκτικά σε ασθένειες, είναι ταχυαυξή, πρεμνοβλαστάνουν και αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι – 15 C.

Το πρώτο ενεργειακό δέντρο
Όμως, το καλύτερο ενεργειακό φυτό και με μεγάλη διαφορά , είναι ο γνωστός μας Ευκάλυπτος και ειδικά ο Ευκάλυπτος Camaldulensis και Ευκάλυπτος Globulus.
Ο τελευταίος είναι αρωματικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απόσταξη, γιατί εμπεριέχει πλούσια αιθέρια έλαια. Ο Ευκάλυπτος είναι μεν ξενικό είδος, έχει όμως απόλυτα εγκλιματισθεί, αφού υπάρχουν συνδενδρίες ηλικίας 80 και πλέον ετών.

EUCALYPTUS CAMALDULENSIS
Είναι η πλέον διαδεδομένη και προσαρμοσμένη στη χώρα μας ευκάλυπτος. Αειθαλές, ξυλοπαραγωγό και ταχυαυξές είδος. Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών και αντέχει μέχρι -7C. Ανθοφορεί από Ιούνιο μέχρι τέλος Αυγούστου.
Το ξύλο του σήμερα χρησιμοποιείται για πασσάλους, παρκέ και καυσόξυλα, σύντομα δε, με την εγκατάσταση κατάλληλων Εργοστασίων παραγωγής χαρτοπολτού η ξυλεία των Ευκαλύπτων θα γίνει πολύτιμη λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε κυτταρίνη.

Πειραματικά, δοκιμάσθηκαν 32 είδη Ευκαλύπτου με σκοπό να διαπιστωθεί η δυνατότητα προσαρμογής τους στην Χώρα μας, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, η αντοχή σε διάφορες συνθήκες εδάφους και θερμοκρασίας κ.λ.π.. Η πρώτη Πειραματική Φυτεία ειδών Ευκαλύπτου σε έκταση 50 στρεμμάτων έγινε το Φεβρουάριο 1973 και ακολούθησαν άλλες τρεις πειραματικές φυτείες από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, όπου υπηρετούσα τότε ως Δασοπόνος και συμμετείχα ενεργά στο Πρόγραμμα αυτό, αλλά και σε πολλά άλλα προγράμματα Δασικής Έρευνας. Από μετρήσεις έχει βρεθεί ότι ο Ευκάλυπτος εμπεριέχει στον ιστό του μεγάλη ποσότητα κυτταρίνης (ποσοστό 75%). Γι’ αυτό και θεωρείται ως το καλύτερο ενεργειακό φυτό.
Κατά την καύση του ο Ευκάλυπτος δίνει καθαρή φλόγα, ελάχιστο καπνό και πολύ λίγη τέφρα (0,3%), η δε θερμαντική ενέργεια είναι σχεδόν διπλάσια εκείνης των άλλων ενεργειακών φυτών.

Ο Ευκάλυπτος έχει και τις εξής ακόμα πολύτιμες ιδιότητες:
α) Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών: από όξινα εδάφη έως αλκαλικά, από αμμώδη μέχρι τα συνεκτικά γλινώδη, από ξηρά εδάφη μέχρι τα ημιελώδη, ακόμη , αντέχει στα υφάλμυρα εδάφη και στους αλατοφόρους ανέμους.
β) Είναι πολύ ανθεκτικό σε προσβολές από έντομα και μύκητες, σε ανεμοθλασίες και ανεμορριψίες και σε περίπτωση πυρκαγιάς καίγονται μόνο τα φύλλα, ενώ ο κορμός γρήγορα αναβλαστάνει.
γ) Από πλευράς αντοχής σε ελάχιστες θερμοκρασίες θεωρητικά είναι το -8 C, στην πράξη όμως ο Ευκάλυπτος προσαρμόζεται και σε μικρότερες θερμοκρασίες. Γενικά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όπου καλλιεργείται η Ελιά εκεί μπορεί να καλλιεργηθεί και ο Ευκάλυπτος.
δ) Πρεμνοβλαστάνει πολύ έντονα και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχυαύξεια των πρεμνοβλαστημάτων για τις επόμενες μετά την πρώτη υλοτομίες. Η ιδιότητα αυτή του Ευκαλύπτου έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί εξασφαλίζεται η αειφόρος παραγωγή ενεργειακής βιομάζας.
Έχει πειραματικά αποδειχθεί ότι ο Ευκάλυπτος Camaldulensis, με καλές συνθήκες εδάφους και κλίματος, η μέση καθύψος αύξηση κατά την πρώτη τριετία ανέρχεται στα 3 και πλέον μέτρα το χρόνο, η δε μέση ετήσια και κατά στρέμμα παραγωγή, την πρώτη τριετία , ανέρχεται σε 20 έως 30 τόνους χλωρής βιομάζας, ενώ κατά την δεύτερη υλοτομία (κάθε 2 έτη και εφεξής) από τα πρεμνοβλαστήματα η απόδοση μπορεί να ξεπεράσει τους 35 τόνους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια μέση μονάδα παραγωγής καύσιμης ύλης (Pellets κ.λ.π.) των 1500 τόνων ετησίως, θα χρειαστεί μια φυτεία Ευκαλύπτου έκτασης 100 περίπου στρεμμάτων με 120.000 φυτά.

Από τα παραπάνω που αναφέραμε περιληπτικά μπορούμε να κάνουμε τις εξής σκέψεις και διαπιστώσεις:
α) Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Χώρας μας σε θέρμανση κάθε μορφής αντικαθιστώντας το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο θέρμανσης με καθαρή και φθηνή καύσιμη ύλη από ενεργειακή βιομάζα Ευκαλύπτου.
β) Μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε περιοχές όπου θα δημιουργηθούν μεγάλες φυτείες Ευκαλύπτου, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη την ενεργειακή βιομάζα Ευκαλύπτου, η οποία αποδίδει διπλάσια σχεδόν θερμαντική ενέργεια από την βιομάζα άλλων φυτών.
γ) Θα δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες θέσεις μόνιμης και υγιεινής εργασίας και μάλιστα στην Ύπαιθρο, κοντά στις άλλες γεωργικές καλλιέργειες.
δ) Θα αξιοποιηθούν χιλιάδες στρέμματα γης που είτε ήσαν εγκαταλελειμμένα χωράφια για το λόγο ότι η καλλιέργειά τους δεν ήταν αποδοτική ή δεν προσφερόταν για γεωργική καλλιέργεια Έχει υπολογισθεί, ότι με την καλλιέργεια του Ευκαλύπτου μπορεί να έχουμε αποδόσεις, ετησίως και κατά στρέμμα, από 500 έως 1500 €.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η πραγματική και αληθινή Πράσινη Ενέργεια είναι αυτή που εμπεριέχεται στον ιστό των φυτών. Αν την Ενέργεια αυτή, βοηθήσει και η Πολιτεία, την διαχειριστούμε σωστά ,θα έχουμε την αληθινή Πράσινη Ανάπτυξη, με σημαντικά Οικονομικά και Οικολογικά οφέλη.


  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ-ΔΑΣΟΠΟΝΟΣ

Προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2017: Το Συμβούλιο δεν μπορεί να αποδεχθεί τις τροπολογίες του ΕΚ

$
0
0
Στις 26 Οκτωβρίου 2016, το Συμβούλιο ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί όλες τις τροπολογίες του στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017, που εγκρίθηκαν την ίδια ημέρα.
Αυτό ενεργοποίησε περίοδο συνδιαλλαγής τριών εβδομάδων, αρχομένης από τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.
«Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχουν κοινούς στόχους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017: να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση, να ενισχύσει την ασφάλεια και την ανάπτυξη και να δημιουργήσει απασχόληση. Αυτό μου δίνει την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για τον καλύτερο δυνατό προϋπολογισμό για την ΕΕ - έναν προϋπολογισμό προς όφελος των φορολογουμένων, των ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών εταιριών», ανέφερε ο κ. Ivan Lesay, Υφυπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου.
Το Συμβούλιο είναι της άποψης ότι οι κύριες προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017 σχετίζονται με τα εξής:

  • το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020· το Κοινοβούλιο θέλει το ύψος των αναλήψεων υποχρεώσεων να είναι πολύ μεγαλύτερο των ανωτάτων ορίων δαπανών του ΠΔΠ· αυτό θα παρεμποδίσει σημαντικά την ικανότητα της ΕΕ να αντιδρά σε απρόβλεπτες ανάγκες
  • τις εκτιμήσεις των αναγκών για πληρωμές για το 2017· το Κοινοβούλιο θέλει το ύψος των πληρωμών να είναι μεγαλύτερο των προβλέψεων των αναγκών· αυτό θα αναγκάσει τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ πολύ πέραν του δέοντος σε μια περίοδο που προσπαθούν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους
  • τη συμφωνία που επιτεύχθηκεστο Συμβούλιο το 2015 σχετικά με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων· το Κοινοβούλιο ζητά να επανεξετασθεί η συμφωνία αυτή· αυτό θα μειώσει το περιθώριο ελιγμών της ΕΕ να καλύπτει μη αναμενόμενες ανάγκες για έρευνα και άλλες μελλοντικές στοχευμένες δαπάνες
  • τη δέσμευση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 5% μέχρι το 2017· Το Κοινοβούλιο θέλει να περιορίσει τη μείωση του προσωπικού του σε επίπεδο που υπολείπεται κατά πολύ του στόχου αυτού· αυτό μπορεί να υποσκάψει την αξιοπιστία του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.
  • το εύρος των συνομιλιών συνδιαλλαγής· το Κοινοβούλιο θέλει να συζητήσει ως ενιαία δέσμη τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ και την ενδιάμεση επανεξέταση του ΠΔΠ· αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συγχωνευθούν δύο φάκελοι που υπόκεινται σε δύο διαφορετικές διαδικασίες συναπόφασης και πρέπει συνεπώς να εξετασθούν ως δύο διαφορετικές διαπραγματευτικές ενότητες

Ιστορικό

Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017, η Επιτροπήπρότεινε συνολικό ύψος 157,66 δισ. € για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και 134,90 δισ. € για τις πληρωμές.
Η θέση του Συμβουλίου που εγκρίθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, προβλέπει 156,38 δισ. € σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 133,79 δισ. € σε πληρωμές.
Το Κοινοβούλιοζητεί αύξηση 162,42 δισ. € σε συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων και 138,03 δισ. € σε συνολικές πληρωμές. Αυτό σημαίνει αναλήψεις υποχρεώσεων που ξεπερνούν κατά 3,26 δισ. € τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια στο ΠΔΠ.
Όσον αφορά το μέγεθος του προσωπικού, σύμφωνα με τη μέθοδο που εφαρμόζει η Επιτροπή ισότιμα σε όλα τα θεσμικά όργανα, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα έχουν μειώσει τις θέσεις τους απασχόλησης κατά 5,0% μεταξύ 2013 και 2017. Αντιθέτως, η μείωση του προσωπικού του Κοινοβουλίου θα ανέλθει σε 1,8% για την ίδια περίοδο. Τα τρία θεσμικά όργανα ανέλαβαν το Δεκέμβριο του 2013 να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 5% μεταξύ του 2013 και 2017.
Η συνδιαλλαγή θα καλύψει και τη διορθωτική επιστολή αριθ. 1 για το 2017η οποία έχει στόχο να αυξηθεί η υποστήριξη για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία απασχόλησης και την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της μετανάστευσης, καθώς και την ενημέρωση του σχεδίου προϋπολογισμού με βάση τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις των αναγκών της γεωργίας. Ούτε το Συμβούλιο ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν λάβει θέση σχετικά με τη διορθωτική επιστολή.

Επόμενα βήματα

Η επιτροπή συνδιαλλαγής θα συνεδριάσει στις 8 και τις 16 Νοεμβρίου. Σε μεταγενέστερο στάδιο, το Συμβούλιο ECOFIN (Προϋπολογισμός) θα συνέλθει για να δώσει στην προεδρία κατευθυντήριες γραμμές για τις συνομιλίες με το Κοινοβούλιο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της περιόδου συνδιαλλαγής στις 17 Νοεμβρίου, η Επιτροπή οφείλει να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017.

Τα 10 Χειρότερα Αεροδρόμια στον Κόσμο

$
0
0

Τι και αν ο τουρισμός θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την χώρα, τι και αν εδώ και 36 χρόνια η Ελλάδα έχει απορροφήσει αμέτρητους κοινοτικούς πόρους για υποδομές, σχεδόν το σύνολο των αεροδρομίων της παραμένει κατώτερο των περιστάσεων. Το αεροδρόμιο που είναι η πρώτη και τελευταία εικόνα και εντύπωση που έχει ένας τουρίστας για την χώρα στην περίπτωση της Ελλάδας σε τρεις βασικούς τουριστικούς περιορισμούς καταγράφεται ως η χειρότερη από τους επισκέπτες του
sleepinginairports.net.
Οι χρήστες του site δεν έδωσαν την ψήφο τους μόνο για την δυνατότητα να απλώσεις την αρίδα σου και να κοιμηθείς (σ.σ. με βάση την επωνυμία του) αλλά την γενικότερη εμπειρία στο αεροδρόμιο όπως τις ανέσεις, τις παροχές, τις επιλογές στο φαγητό, την καθαριότητα, την ασφάλεια κ.α.
Τρία ελληνικά αεροδρόμια, αυτά της Σαντορίνης, των Χανίων και του Ηρακλείου είναι αυτά που μοιράζονται τις θέσεις στο βάθρο ως τα χειρότερα στην Ευρώπη  – στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ρόδος – ενώ έχουν την τιμητική τους και στην λίστα με τα 10 χειρότερα του πλανήτη.
santorini-airport
Για το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το οποίο είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας στην Ευρώπη, το σχόλιο αναφέρει για την τραγική κατάσταση που επικρατεί το καλοκαίρι όπου οι ταξιδιώτες μπορεί να περιμένουν για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο ενώ στο εσωτερικό στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες χωρίς κλιματισμό.
Στην περίπτωση των Χανίων – που πέρυσι δεν ήταν στην λίστα με τα χειρότερα – οι ταξιδιώτες παραπονιούνται για τα ελάχιστα καθίσματα που υπάρχουν, την μία και μοναδική επιλογή στο τομέα του φαγητού «με μέτρια σάντουιτς σε αλμυρές τιμές», τις αίθουσες χωρίς κλιματισμό και τον δαιδαλώδη έλεγχο ασφαλείας.
heraklion-airport
Τρίτο χειρότερο στην Ευρώπη και έβδομο χειρότερο στον πλανήτη, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Σε αυτά που έχουν αναφερθεί στα δύο άλλα ελληνικά αεροδρόμια προσθέστε παράπονα για θλιβερή κατάσταση στις τουαλέτες και αδιάφορο προσωπικό. Για την ιστορία εμείς να αναφέρουμε ότι για την περίπτωση του Ηρακλείου δρομολογούνται διαδικασίες – την επόμενη Πέμπτη ολοκληρώνεται η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος – για την δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2022  ενώ τα αεροδρόμια Χανίων, Σαντορίνης και Ρόδου είναι ανάμεσα σε αυτά που θα αναλάβει την διαχείριση τους η Fraport.

Τα 10 χειρότερα αεροδρόμια στην Ευρώπη

1. Σαντορίνη
2. Χανιά
3. Ηράκλειο
4. Λούτον, Λονδίνο
5. Ρόδος
6. Beuavais – Tille Γαλλία
7. Τέγκελ , Βερολίνο
8. Σόενεφελντ, Βερολίνο
9. Στάνστεντ, Λονδίνο
10 Τσιαμπίνο, Ρώμη
 .

Τα 10 χειρότερα αεροδρόμια στον κόσμο

1. King Abdulaziz. Τζέντα, Σαουδική Αραβία
2. Τζούντα, Νότιο Σουδάν
3. Port Harcourt, Νιγηρία
4. Τασκένδη, Ουζμπεκιστάν
5. Σαντορίνη
6. Χανιά
7. Ηράκλειο
8. Καράκας, Βενεζουέλα
9. Λούτον, Λονδίνο
10. Κατμαντού, Νεπάλ

  .tallinn-airport 

Τα 10 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο

1. Changi, Σιγκαπούρη
2. Σεούλ, Κορέα
3. Χανέντα, Τόκιο
4. Ταϊπέι, Ταϊβάν
5. Μόναχο, Γερμανία
6. Kansai, Οσάκα – Ιαπωνία
7. Βανκούβερ, Καναδάς
8. Ελσίνκι, Φινλανδία
9. Ταλίν, Εσθονία
10. Ζυρίχη, Ελβετία
Πηγή: news247.gr

Συμβούλιο της Επικρατείας-ΣΤΕ VS Όλγα Γεροβασίλη

$
0
0

Navarinoinvestment:

Διαβάστε και δείτε.Μετά με ήρεμη σκέψη μπορείτε εύκολα να διακρίνετε την αλήθεια...

  #ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ


 

Συμβούλιο της Επικρατείας


Πηγή:Wikipedia

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμβούλιο της Επικρατείας
STE logo.png
Ιδρύθηκε17 Μαΐου 1929
ΤοποθεσίαΑθήνα, Ελλάδα
Ιστοσελίδαste.gr
Πρόεδρος
ΚάτοχοςΝικόλαος Σακελλαρίου
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. H (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐουτου 1929. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης. Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και έχει καταξιωθεί ως ο ισχυρός προστάτης τόσο του πολίτη όσο και του Δημοσίου.

Πίνακας περιεχομένων



Ιστορική καταγωγή: το γαλλικό πρότυπο

Η οργάνωση του ελληνικού ΣτΕ έγινε με πρότυπο το αντίστοιχο γαλλικό, κάτι που συνέβη σε πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης. Το γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας κατάγεται από το «Βασιλικό Συμβούλιο» (Conseil du Roi, Κονσεΐγ ντυ Ρουά), που λειτούργησε παλαιότερα από τον Μεσαίωνα και που αργότερα μετονομάσθηκε σε «Συμβούλιο της Επικρατείας» (Conseil d'État, Κονσεΐγ ντ΄ Ετά).
Ως ιδιαίτερο όμως Σώμα συστήθηκε με το Σύνταγμα της 22 Frimaire του έτους VIII (12 Δεκεμβρίου1799), με αρμοδιότητα τη προπαρασκευή νόμων, την άρση συγκρούσεων μεταξύ τακτικών δικαστηρίων και διοίκησης και τη γνωμοδότηση σε αμφισβητούμενες διοικητικές υποθέσεις.
Επί Ναπολέοντα Α΄ το ΣτΕ υπέστη σπουδαίες μεταρρυθμίσεις με σπουδαιότερη εκείνη της δημιουργίας ιδιαίτερου τμήματος όπου υπάχθηκε η εκδίκαση των αμφισβητήσεων και κατέστη πλέον όργανο της Πολιτείας το οποίο στη συνέχεια παρασκεύασε σχεδόν το σύνολο της γαλλικής νομοθεσίας. Στις γαλλικές Συνταγματικές Μοναρχίες (Βασιλευόμενες) του 1814και του 1830απώλεσε τον πολιτικό χαρακτήρα, παραμένοντας όργανο συμβουλευτικό της Διοίκησης.
Στις 2 Φεβρουαρίου1831το ΣτΕ, ως πρώτο βήμα, γίνεται Διοικητικό Δικαστήριο με πρόεδρο διοριζόμενο από τον βασιλιά και στις 3 Μαρτίου1849καθίσταται αληθές Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο οι αποφάσεις του οποίου είναι πλέον υποχρεωτικές για τη Διοίκηση. Βασικός νόμος που διέπει την οργάνωση του γαλλικού ΣτΕ είναι ο από 24 Μαρτίου 1872, που τροποποιήθηκε έκτοτε πολλές φορές και ιδίως με τον σχετικό νόμο του 1945.

Η ίδρυση του ελληνικού ΣτΕ

Coat of arms of Greece (colour).svg
Αυτό το λήμμα ανήκει στη σειρά:Πολιτικό σύστημα της Ελλάδας
Την ίδρυση στην Ελλάδα του ΣτΕ ανήγγειλε πρώτη η Βαυαρική κυβέρνηση με Βασιλικό Διάταγμα του 1833. Συστήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα της 30ης Σεπτεμβρίου του 1835λαμβάνοντας ως πρότυπο το γαλλικό. Η διοικητική του αρμοδιότητα περιελάμβανε την επεξεργασία διαταγμάτων, ενώ η δικαστική του αρμοδιότητα τη λύση διοικητικών διαφορών, που με ρητή όμως διάταξη υπάγονταν σ΄ αυτό, καθώς και την άρση συγκρούσεων μεταξύ δικαστικών και διοικητικών διαφορών. Για όλα αυτά τα θέματα το εικοσαμελές Συμβούλιο ψήφιζε, αφού είχαν προηγηθεί συζητήσεις των επιμέρους περιπτώσεων από τις τέσσερις επιτροπές στις οποίες χωρίζονταν τα μέλη του Συμβουλίου.
Έτσι κατά τη πρώτη αυτή περίοδο της λειτουργίας του, το ΣτΕ εκτελούσε χρέη ανωτάτου συμβουλευτικού σώματος, που επί σοβαρών κυβερνητικών θεμάτων έδινε τη γνώμη του στον βασιλιά. Η συμβολή του αυτή υπήρξε σημαντική, αν υπολογισθεί ότι τότε δεν υπήρχε σώμα νομοθετικό ή ακόμη και κάποια λαϊκή αντιπροσωπεία. Για τον λόγο αυτό ο Όθωνας διόριζε συνήθως στο ΣτΕ εξέχοντα πρόσωπα που είχαν διακριθεί είτε στη πολιτική είτε στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα. Πολλοί εξέχοντες αγωνιστές του 1821 είχαν διατελέσει Σύμβουλοι Επικρατείας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς Ιωάννη Πετρόπουλοκαι Αικατερίνη Κουμαριανού, τόσο ως προς τους στόχους όσο και ως προς τη μορφή του, το ΣτΕ δημιουργήθηκε με σκοπό να περιορίσει την ισχύ των πολιτικών κομμάτων.»[1]
Με το άρθρο όμως 101 του Συντάγματος του 1844καταργήθηκε ο θεσμός καθώς κρίθηκε ότι αντιβαίνει στο πνεύμα του Συνταγματικού Πολιτεύματος με υπαγωγή των πρότερων αρμοδιοτήτων του ΣτΕ στα Εφετείακαι τον Άρειο Πάγο.
Η Εθνική Συνέλευση του 1862επανίδρυσε (με ασθενή πλειοψηφία) το ΣτΕ ως συμβουλευτικό σώμα «προς παρασκευή και βάσανο των νομοσχεδίων». Tα μέλη του Συμβουλίου δεν μπορούσαν να είναι λιγότερα από δεκαπέντε και περισσότερα από είκοσι. Θα έπαιρναν για μισθό εφτά χιλιάδες το χρόνο και θα υπηρετούσαν δέκα χρόνια, με δικαίωμα να επαναδιοριστούν. Τα καθήκοντά τους ήταν ασυμβίβαστα με τα καθήκοντα κάθε δημοσίου υπαλλήλου, εκτός του υπουργού. Τους συμβούλους διόριζε ο βασιλιάς, ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, που υπέγραφε και το διάταγμα του διορισμού (άρθρα 83-86).[2]Το άρθρο όμως 108 του Συντάγματος του 1864όριζε ότι μπορεί να γίνει αναθεώρηση περί του ΣτΕ στη προσεχή βουλευτική περίοδο, εφόσον το ζητήσουν τα 3/4 της Βουλής. Έτσι δυνάμει της διατάξεως αυτής καταργήθηκε εκ νέου το ΣτΕ με νόμο της 25 Νοεμβρίουτου 1865.
Με το άρθρο 91 του αναθεωρημένου Συντάγματος του 1911, δυνάμει του οποίου εκδόθηκε ο Νόμος 214 του 1914«Περί Συμβουλίου Επικρατείας», το ΣτΕ επανιδρύθηκε αλλά οι πολιτικές διαμάχες της εποχής (Εθνικός Διχασμός) δεν επέτρεψαν την έναρξη λειτουργίας του.
Τέλος με τον (νέο) ιδρυτικό νόμο 3713 της 23 Δεκεμβρίουτου 1928το ΣτΕ άρχισε να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή από τον Μάιο του 1929.[3]Ως πρόεδρός του τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν.[4]Ήδη από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του το ΣτΕ ακύρωσε πολλές από τις πράξεις της Διοικήσεως, που τα μέλη του έκριναν ότι ήταν παράνομες. Η τακτική αυτή του Συμβουλίου ικανοποίησε ηθικά τον Βενιζέλο, γιατί δικαίωνε τις προσδοκίες του για τη χρησιμότητα του δικαστηρίου, και επιβράβευσε την επιλογή των προσώπων που είχε κάνει και τα οποία στην αρχή η αντιπολίτευση τα είχε χαρακτηρίσει υποχείρια της κυβερνήσεως.[5]Έκτοτε προστατεύεται από το Σύνταγμα του 1952 (άρθρα 82-84) και τα μεταγενέστερα από αυτό.

Σύνθεση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελείται από δικαστές τριών βαθμίδων:
α) εισηγητές, οι οποίοι προετοιμάζουν τις εισηγήσεις επί των υποθέσεων,
β) παρέδρους, οι οποίοι έχουν συμβουλευτική ψήφο, και
γ) συμβούλους, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν την αποφασιστική ψήφο.

Λειτουργία

Το ΣτΕ διαιρείται σε τμήματα, στα οποία κατανέμονται οι υποθέσεις ανάλογα με το αντικείμενό τους. Το τμήμα αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο του ΣτΕ ως πρόεδρο του τμήματος, δύο Συμβούλους και δύο Παρέδρους. Σημαντικές υποθέσεις παραπέμπονται σε διευρυμένη επταμελή σύνθεση του τμήματος. Το τμήμα μπορεί να παραπέμψει μια υπόθεση στην Ολομέλεια λόγω σπουδαιότητας. Υποχρεούται να την παραπέμψει, όταν καταλήγει να κηρύξει νόμο αντισυνταγματικό.

Αρμοδιότητες ΣτΕ

Οι αρμοδιότητες του ΣτΕ όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 95 του Συντάγματος και του ειδικού Περί του ΣτΕ νόμου (Νομ. Δ/γμα 170/1973) διακρίνονται σε Διοικητικές και Δικαστικές.

Διοικητική αρμοδιότητα


Το πρώην κτίριο του Αρσακείουστην Πανεπιστημίου, σήμερα έδρα του ΣτΕ.
Το ΣτΕ έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα επί Προεδρικών Διαταγμάτων. Κάθε ΠΔ οφείλει πριν σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπογραφεί και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε αποκτά ισχύ, να αποσταλεί πρώτα στο ΣτΕ για επεξεργασία. Το ΣτΕ αποφαίνεται για τη νομιμότητα του ΠΔ. Η γνώμη του ΣτΕ δεν είναι τυπικά δεσμευτική για τον Υπουργό-συντάκτη του ΠΔ, ο οποίος, όμως, σπανίως αφίσταται των υποδείξεων του δικαστηρίου, καθώς γνωρίζει ότι, αν μετά την έκδοσή του, το ΠΔ προσβληθεί από κάποιον με έννομο συμφέρον, συνήθως το ΣτΕ δεν θα έχει αλλάξει εν τω μεταξύ γνώμη, οπότε οι πιθανότητες να ακυρωθεί εν συνεχεία το ΠΔ είναι μεγάλες. Επίσης υπάρχει το (πρακτικά απίθανο) ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στηριζόμενος στη γνωμοδότηση του ΣτΕ, να αναπέμψει το ΠΔ (να αρνηθεί να το υπογράψει), αν και μια τέτοια δυνατότητα του Προέδρου αμφισβητείται εντόνως.

Δικαστική αρμοδιότητα

Το ΣτΕ κρίνει υποθέσεις που φθάνουν σε αυτό: α) είτε απευθείας, με την άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά μιας εκτελεστής διοικητικής πράξης από κάποιον που έχει έννομο συμφέρον, οπότε μπορεί ή να ακυρώσει την πράξη ή να απορρίψει την αίτηση ακύρωσης,
β) είτε μετά από άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά απόφασης τακτικού διοικητικού δικαστηρίου (Διοικητικού Πρωτοδικείου ή Διοικητικού Εφετείου), στο οποίο έχει προσφύγει πολίτης κατά διοικητικής πράξης ή άλλης πράξης του Δημοσίου.
Στη δεύτερη περίπτωση (αίτησης αναίρεσης κατά απόφασης τακτικού διοικητικού δικαστηρίου) το ΣτΕ επιτελεί σε σχέση με τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια ρόλο παρόμοιο με αυτόν του Αρείου Πάγουσε σχέση με τα πολιτικά και τα ποινικά δικαστήρια.
Στη προκειμένη περίπτωση ελέγχει αν, με βάση τα δεδομένα πραγματικά περιστατικά, όπως τα έχει δεχθεί το κατώτερο δικαστήριο και τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ερμηνεύθηκε και εφαρμόστηκε σωστά ο νόμος (ουσιαστικός ή δικονομικός).

Το αν μια πράξη προσβάλλεται με αίτηση ακύρωσης (γεννά ακυρωτική διαφορά), ή με προσφυγή (γεννά διαφορά ουσίας), δηλαδή το αν κατά μιας πράξης πρέπει κανείς να προσφύγει στο ΣτΕ ή στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, το ορίζει κάθε φορά ο νόμος.
Συνοπτικά με βάση τα παραπάνω το Συμβούλιο επικρατείας δικάζει:
  1. Αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών πράξεων για παράβαση νόμου, για υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας καθώς και για αναρμοδιότητα ή παράλειψη τύπου.
  2. Προσφυγές πολιτικών, στρατιωτικών, δημοτικών κ.λπ. υπαλλήλων, κατά αποφάσεων Υπηρεσιακών Συμβουλίων περί προαγωγής, απόλυσης, υποβιβασμού κ.λπ.
  3. Αιτήσεις αναίρεσης κατά αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων.
  • Σημειώνεται ότι οι προσφυγές ασκούνται εντός προθεσμίας 60 ημερώναπό της ημέρας της κοινοποίησης της προσβαλλομένης απόφασης.

Σημειώσεις

Ο μεγαλύτερος παράγοντας για την καταξίωση του θεσμού είναι ότι έχει προσπαθήσει, ακολουθώντας ξένα πρότυπα προσαρμοσμένα όμως στην ελληνική πραγματικότητα, να διατυπώσει δεσμευτικές για τη Διοίκηση (Δημόσιο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίουκλπ.) γενικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να διέπουν τη δράση της. Τέτοιες αρχές είναι για παράδειγμα η αρχή της προστασίας της εμπιστοσύνης του καλόπιστου διοικουμένου ή η αρχή της αναλογικότητας. Η αρχή της αναλογικότητας είναι μια από τις πιο σημαντικές αρχές του διοικητικού δικαίου και σημαίνει ότι ένα επαχθές για το διοικούμενο μέτρο που λαμβάνει η διοίκηση για κάποιο σκοπό πρέπει να είναι πρόσφορο και αναγκαίο για την επίτευξη του σκοπού και η βλάβη στο διοικούμενο από το μέτρο να μην ξεπερνά υπέρμετρα την κοινή ωφέλεια από το μέτρο. Σημαντικό ρόλο παίζει το ΣτΕ, και ιδίως το καθ'ύλη αρμόδιο Ε'Τμήμα, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ελέγχει αν στην πράξη η Διοίκηση τηρεί τις διακηρύξεις του Συντάγματοςκαι των Νόμωνγια την προστασία του περιβάλλοντος (προστασία των δασών, εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεωνκλπ.) και δε διστάζει να ακυρώσει εκτέλεση μεγάλων δημοσίων έργων, επειδή δεν πληρούν τους σχετικούς όρους.
Μειονέκτημα στο ΣτΕ είναι ο χρόνος που απαιτείται από την άσκηση της αίτησης ακύρωσης ή αναίρεσης ως την έκδοση απόφασης, ο οποίος συχνά υπερβαίνει τα 5 χρόνια.

Πρόεδροι του δικαστηρίου

Νικόλαος Σακελλαρίου (2015-) 

vs

Tina Kunakey

$
0
0
 
TINA KUNAKEY
Height: 174 cm / 5 ft 8.5 inBust: 89 cm / 35 inWaist: 60 cm / 24 inHips: 87 cm / 34 inShoes: 38 Eur / 6½-7 AmHair: NegroEyes: Marrones  






Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Tina Kunakey Di Vita (@tinakunakey) στις



Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Tina Kunakey Di Vita (@tinakunakey) στις




Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Tina Kunakey Di Vita (@tinakunakey) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Tina Kunakey Di Vita (@tinakunakey) στις


Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Tina Kunakey Di Vita (@tinakunakey) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Tina Kunakey Di Vita (@tinakunakey) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Tina Kunakey Di Vita (@tinakunakey) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Tina Kunakey Di Vita (@tinakunakey) στις

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Tina Kunakey Di Vita (@tinakunakey) στις

Εβλιγιά Τσελεμπή στο κάστρο της Αρκαδιάς το 1668- Evliya Çelebi

$
0
0




O Εβλιγιά Τσελεμπή 1, γιος του αρχιχρυσοχόου της αυλής του σουλτάνου, Ντερβίς Μεχμέτ Ζιλλή, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαρτίου 1611 (10 Μουχαρέμ 1020) και απεβίωσε πιθανότατα το 1683.

Οι πληροφορίες για τον ίδιο και την οικογένειά του αντλούνται από το έργο του, το περίφημο Seyahatname (Ταξιδιωτικό) ή Tarih-i Seyyah (Ιστορία του Ταξιδιού), που αποτελείται από δέκα βιβλία.
Ο ίδιος στο πρώτο και δεύτερο βιβλίο του διηγείται ένα όνειρο, που-κατ’ αυτόν αποδίδει την κλίση του στα ταξίδια σε θεϊκό χάρισμα.

Ονειρεύτηκε, συγκεκριμένα, ότι βρισκόταν στο τζαμί του Αχή Τσελεμπή, με σκοπό να προσκυνήσει τον προφήτη Μωάμεθ και μέσα στη σύγχυσή του, αντί να ζητήσει την ευλογία του (sefa'at), μπερδεύτηκε και του ζήτησε ταξίδια (seyahat).

Ο προφήτης, αφού τον ευλόγησε, του ανέθεσε να ταξιδέψει σε ολόκληρη την οθωμανική αυτοκρατορία και να καταγράψει τις εντυπώσεις του.







'Τα ταξίδια του Εβλιγιά Τσελεμπή"



(Οι περιηγήσεις του Εβλιγιά Τσελεμπή άρχισαν από την Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρά της το 1630 ή 1631 και ολοκληρώθηκαν, με βάση το δέκατο βιβλίο του, στην Αίγυπτο, το Σουδάν και την Αιθιοπία)


Ο Εβλιγιά Τσελεμπή2,αναμφίβολα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων περιηγητών των τελευταίων αιώνων, γιατί το μεγάλο οδοιπορικό του έργο αποτελεί ανεκτίμητη πηγή ιστορικών πληροφοριών για τις χώρες που επισκέφτηκε και για τα γεγονότα που ενδεχόμενα εκεί διεδραματίστηκαν. Ιδιαίτερα για ό,τι αφορά την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, κάθε πληροφορία που μας έρχεται είναι ευπρόσδεκτη και είναι φυσικό να αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί συμπληρώνει, μεγάλα άγνωστα κενά της ζωής του λαού μας κατά τη σκοτεινή αυτή περίοδο της δουλείας του.
 Από τη μεγάλη του δε αυτή προσφορά, ανάλογες είναι οι κρίσεις, οι απόψεις και ο θαυμασμός για τον ίδιο και το έργο του. Έτσι, ο J. Hammer τον ονομάζει "Παυσανία των νέων χρόνων", ο Barbier De Mynard "Πολύτιμη πηγή πληροφοριών"και ο Τούρκος Νετζίπ Ασίμ, τον αποκαλεί κάθ’ υπερβολήν «μέγιστο όλων των εποχών».Ο Εβλιγιά Τσελεμπή γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα 1611 ή 1612 και πείθανε στα 1678 ή στα 1681 3.Είχε τον τίτλο του ΝΑFΙΖ (=σοφού) που του τον χάρισε ο Σουλτάνος Μουράτ Δ', όταν στο Ραμαζάνι του 1636 (τουρκ. έτος 1045) στο ναό της αγια- Σοφιάς, τον θαύμασε σαν τον άκουσε να απαγγείλει από μνήμης το Κοράνιο, και ευχαριστήθηκε που έψελνε τόσο μελωδικά με την ωραία φωνή του. Στα 1638 έγινε, επίσης, βαθμοφόρος στο σώμα των Σπαχήδων.
 Το οδοιπορικό του αρχίζει από την Προύσα, ακολουθώντας τα τούρκικα στρατεύματα, πότε σαν πολεμιστής, άλλοτε σαν μουεζίνης, σαν διπλωμάτης, ακόμα και σαν απλός ιδιώτης για να ικανοποιήσει την περιέργεια του και να μάθει τον κόσμο.
Την εποχή αυτή, οι Τούρκοι έφθασαν και απειλούσαν τις πύλες της Δυτικής Ευρώπης. Δεξιά ο Εβλιγιά Τσελεμπή
Η αίγλη από τη δύναμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του έδινε και το μέγεθος της ασφάλειας που αισθανόταν, σαν πέρασε και γνώρισε άφοβα, κυρίως τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
 Η οδοιπορία του για την Ελλάδα, άρχισε από την Ανδριανούπολη στις 27 Φεβρουάριου 1668 με προορισμό την Κρήτη, με τη συνοδεία τριών υπηρετών και τριών συντρόφων του. Πέρασε τη Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα κι έφθασε στην Αθήνα. Από την Αθήνα τον ίδιο χρόνο πέρασε στην Πελοπόννησο κι έφτασε στην Κόρινθο. Από την Κόρινθο, πήγε στην Πάτρα, πέρασε τη ΝΑ. Πελοπόννησο, το Ναυαρίνο, Μεθώνη, Κορώνη, Καλαμάτα, Μυστρά, Μονεμβασιά και γύρισε στην περιοχή της Τσακωνιάς. Ήρθε στο Ναύπλιο και επισκέφτηκε την περιοχή της Τροιζινίας και Κορινθίας. Στις 22 Σεπτέμβρη 1668 μπήκε στο πλοίο και μετά δέκα ημέρες έφθασε στην Κρήτη, όπου παρηκολούθησε και κράτησε σημειώσεις, στις επιχειρήσεις των Τούρκων για την κατάληψη της Κρήτης, που ήτανε τότε στα χέρια των Βενετών. Στις 30 Μάη 1670 γύρισε από την Κρήτη στο Ναύπλιο, αφού πρώτα πέρασε από τα νησιά Σαντορίνη, Σίφνο, Σέριφο κ,ά.
Σε συνέχεια πήρε μέρος στην εκστρατεία εναντίον της Μάνης και αργότερα, μέσω Μυστρά - Καλαμάτας - Οιτύλου και Μέσα Μάνης, έφυγε για τα Γιάννενα και εκείθεν στην Κωνσταντινούπολη.

 Κατά τον Ιωάν. Γ. Γιαννόπουλο (βλ. σχετ. Ο Εβλιγιά Τσελεμπή εις την Λευκάδα, Εταιρία Λευκαδικών Μελετών, Επετηρίς, τόμος Β', 1972, Αθήναι 1973. σελ. 377 κ.ε.), ο Τσελεμπή, που πέθανε στα 1684, άφησε περιηγητικό έργο με τον τίτλο Seyahat- Name (Βιβλίο Ταξιδίων) ή Ta' Rih-i Seyat (Ιστορία του Ταξιδιώτη), που εκδόθηκε σε δέκα τόμους και καλύπτει έξι χιλιάδες περίπου σελίδες.
Στην Τουρκία το έργο του εθεωρήθη άξιο, μόνο για να διασκεδάζει τις γυναίκες του χαραμιού, όμοια με τα παραμύθια της Χαλιμάς «Χίλιες και μια Νύχτες», ενώ στην Ευρώπη, οι γνώμες υπήρξαν αντιφατικές:Ο Χάμμερ, που ανακάλυψε το πρώτο του χειρόγραφο, το εθεώρησε σαν "το πλέον αξιόλογον και ευτυχές εξ όλων των χειρογράφων της Ανατολής"και μετέφρασε τους δυο πρώτους τόμους του στην αγγλική. Ο A. D. Mordtmann, στα 1863, αντίθετα, έκρινε τον συγγραφέα σαν "ανόητο και μέγαν καυχηματίαν, του οποίου οι ειδήσεις δεν περιέχουν ούτε ίχνος αληθείας». Ανεξάρτητα όμως από αυτές, το έργο τον Τσελεμπή έγινε επανειλημμένα αντικείμενο μελέτης από πολλούς και αξιόλογους επιστήμονες που αναγνωρίζουν ότι η πρόθεση του συγγραφέα είναι μεν κυρίως η τέρψη του αναγνώστη, αλλά ότι πέραν τούτου, διαπιστώνεται ότι περιέχει πολλές και πολύτιμες γεωγραφικές, αρχαιολογικές, εθνολογικές και ιστορικές πληροφορίες, τις οποίες ο μελετητής πρέπει να δέχεται με μεγάλη επιφύλαξη και έπειτα από προσεχτική κριτική επεξεργασία.




 Την αλήθεια δε αυτή, έχουμε πάντα υπόψη μας, κατά τον σχολιασμό των ειδήσεων του περιηγητή για την Αρκαδιά, που ακολουθούν μετά την παράθεση του κειμένου του.
Στην πορεία του από τη δυτική για τη νότια Πελοπόννησο, αναφέρει όσα χωριά συναντά στο διάβα του. Από τον Καγιάφα και τη Ζούρτσα4,με τη συνοδεία πενήντα Ρωμιών "ανδρείων παλληκαριών"μέσα σε πορεία τριών ωρών προς τα νότια, πέρασαν το ποτάμι Μποζ (=Μπούζι) που πηγάζει από τα βουνά της Αρκαδίας και χύνεται στη θάλασσα. Μετά από πορεία άλλων τριών ωρών, έφτασε στο Κάστρο της Αρκαδιάς.
 Οι πληροφορίες που μας άφησε για το κάστρο, και γενικώτερα για την πόλη, είναι πάρα πολύ φτωχές, αλλά όμως αρκετά σημαντικές και διαφωτιστικές, οι οποίες αφού σχολιαστούν και παραβληθούν με άλλες που γνωρίζουμε από άλλες πήγες, θα μας δώσουν μια νέα γνώση, μια άλλη, πιο ζωντανώτερη αλλά και τελείως άγνωστη μέχρι τώρα εικόνα της Κυπαρισσίας της εποχής του 1668. Πρώτα, όμως, Θα δώσουμε το κείμενο του οδοιπορικού, το οποίο έχει ως εξής:

ΙΙ

"Το Φρούριο της Αρκαδιάς.
Κατακτήθηκε το 906 (=1500) από το σουλτάνο Βελή Βαγιαζίτ. Είναι χάσι5 του πασά του Μοριά, έχει πληρωμή από τριακόσια άσπρα (:ακτσέδες)6.Είναι καζάς ιερός και έχει τους απαραίτητους δημόσιους αξιωματούχους: αρχηγό των γενίτσαρων, εισπράχτορα φόρων, αρχιτέκτονα, εισπράχτορα του κεφαλικού φόρου και κετχουντά7της πόλεως και ένα φρούραρχο που επιβλέπει τους Ρωμιούς... και ενενήντα πολεμιστές του φρουρίου. Το φρούριο είναι στην παραλία, σε απόσταση βολής πυροβόλου. Στην άκρη του χωριού Τζουμά. Τάφροι γύρω δεν υπάρχουν. Ο περίβολος είναι 2.000 βήματα. Έχει δύο πατώματα, γεμάτα μέσα τείχη. Το μέσα τείχος είναι γερό. Μέσα στο φρούριο υπάρχουν ογδόντα κεραμιδοσκέπαστα σπίτια και έχει μια πόρτα που βλέπει στην ανατολή. Μπροστά σ’ αυτή την πόρτα είναι ένα τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν, και στο μέσα μέρος της μεγάλης πύλης υπάρχει μια βρύση.





Έξω  προάστια.
Υπάρχουν τριακόσια πετρόχτιστα, κεραμιδοσκέπαστα σπίτια σε απρόσιτα και βραχώδη μέρη. Ο λαός αυτής της πολιτείας, από το φόβο των Φράγκων, τα σπίτια τα έχει μετατρέψει σε κάστρα με πολεμίστρες. Στους δρόμους του δε μπορεί να μπη ο εχθρός. Μέσα στην πόλη υπάρχουν πενήντα παζάρια και αγορές. Μπροστά στα μαγαζιά υπάρχουν πλατάνια και κληματαριές (που τα σκεπάζουν). Έχει τζαμιά, ένα μεντρεσέ, δύο σχολεία, ένα τεκέ, ένα χαμάμ, που άλλοτε δουλεύει και άλλοτε όχι. Το απόγεμα, όταν χτυπάει ο ήλιος τα βραχώδη βουνά, κάνει πολλή ζέστη. Όμως ο λαός είναι εύρωστος και πολύ αγαπητός. Έχει θαυμάσια νερά. Μέσα στην αγορά υπάρχει μια βρύση που το νερό της είναι νέκταρ και που όμοιο του δεν υπάρχει σ'όλο το Μοριά, και έχει μιαν επιγραφή (σε αραβικά) : «Ο Χατίφ είπε τη χρονολογία αυτής της βρύσης του Κεβσέρ8.Άνθρωπε, πιές για την ευεξία και για το όνομα του Χουσεΐν, 1016»9.
 Η πόλη έχει αμέτρητα αμπέλια και κήπους. Τα λεμόνια είναι περίφημα, τα νεράντζια, τα ρόδια, τα σύκα, κεμπάτ, ελιές σαν χουρμάδες, τρώγονται φρέσκες και δεν είναι πράγματι πικρές. Όμοιό του μπαμπάκι δεν υπάρχει. Από λευκό μπαμπακερό ύφασμα πουκάμισα που ζυγίζουν είκοσι δράμια τοποθετούνται σε καλάμια και τα στέλνουν δώρο στους πατισάχ, στους κράληδες και στους μεγάλους. Όμοια μόλις στην πόλη της Τραπεζούντας υπάρχουν.
 Αφού σεργιανίσαμε την πόλη αυτή την Αρκαδία, περνώντας από φοβερούς γκρεμούς και λαγκάδια, νότια, στη δεξιά πλευρά και πίσω από το μπογάζι του νησιού Βουράντ10: Είναι κοντά στο νησί του Μοριά. Απέχει, από το φρούριο Ναβαρίνο εννέα μίλια. Είναι όλο βράχια. Οι Φράγκοι το λένε Πράντνα. Στην παραλία έχει κατερειπωμένη εκκλησία, στην οποία τα πλοία δένουν τα παλαμάρια τους. Εδώ γλιτώσαμε από τη φρεγάτα των απίστων".

Η Αρκαδιά στην περίοδο της δεύτερης Τουρκοκρατίας

ΙΙΙ

Από το κείμενο του οδοιπορικού, πληροφορούμεθα, λοιπόν, ότι:
Α. Ο καζάς (=επαρχία) της Αρκαδίας ήτανε «καζάς ιερός», δηλαδή «χάσι», ιδιοκτησία της σουλτανικής οικογένειας, και απέδιδε στο βασιλικό ταμείο 100.000 άσπρα το χρόνο. Ανάλογες ιδιοκτησίες υπήρχαν και σε άλλα εύφορα μέρη της Μεσσηνίας, όπως λ.,χ. τα «Ιμπλάκικα» χωριά (στην περιοχή Μικρομάνης - Ναζήρι), που και αργότερα η περιοχή αυτή κράτησε την ονομασία «Επαρχία Εμπλακίων». Επίσης και ο κάμπος της «Μπραντίτσας» (και Μπραδίτσας) στην περιοχή Μελιγαλά - Μερόπη - Οιχαλία - Ζευγολατιού, ήταν ιδιοκτησία της Βαλιδέ σουλτάνας. Ονομάζει δε τον καζά «ιερό», ακριβώς γιατί ανήκε στο ιερό πρόσωπο του Σουλτάνου, που σαν αντιπρόσωπος του Προφήτη, αντλούσε τη δύναμή του από αυτόν, και κατά συνέπεια, ο όρος «ιερός» ταυτίζεται με το πρόσωπο και την οικογένεια του Σουλτάνου. Εξ αιτίας του γεγονότος αυτού άλλωστε, δικαιολογείται και η σύναξη τόσων αξιωματούχων στην πρωτεύουσα του καζά. Η αναφορά δε του κειμένου, στο ότι ο καζάς ήτανε "χάσι του Πασά του Μοριά", που ομιλεί το κείμενο, νομίζω πως εννοεί την υψηλή προσωπική επιστασία και προστασία του Πασά του Μοριά στη διοίκηση και διαχείριση της σουλτανικής περιουσίας. Αυτή άλλωστε τη σκοπιμότητα εξυπηρετούσε και ο θεσμός του «Ναζίρη» στα Ιμπλάκια, ένα είδος φροντιστή και τοποτηρητή των συμφερόντων της σουλτανικής περιουσίας, που ήτανε, όμως υπεύθυνος και υπόλογος στην εξουσία του Πασά του Μοριά, στην Τρίπολη. Τα θέματα δε της ιδιοκτησίας στην εποχή της Τουρκοκρατίας, είναι πολύπλοκα και δύσκολα, γιατί αργότερα βλέπουμε ιδιοκτήτες στην Αρκαδιά, Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και Έλληνες κοτζαμπάσηδες. Η εύφορη γη της Αρκαδιάς έτρεφε τους Τούρκους δυνάστες που ήσαν όλοι συγκεντρωμένοι στην πόλη κι έτσι εξηγείται και ο μεγάλος αριθμός των τούρκικων οικογενειών, ενώ οι λίγοι Έλληνες τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά του κάμπου, ήσαν οι καλλιεργητές δουλοπάροικοι της γης τους. Γενικότερα, όμως, η εξέταση και μελέτη των ιδιοκτησιών στην Κυπαρισσία είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα και χρειάζεται ιδιαίτερη εμπεριστατωμένη έρευνα και σε βάθος, που θ’ αποκαλύψει έτσι ενδιαφέρουσες πτυχές του οικονομικού και κοινωνικού βίου των υποδούλων ραγιάδων προγόνων μας.

Άποψη της Κυπαρισσίας με το κάστρο, 1831-1838

Β.Για το χωριό Τζουμά. Το κείμενο του οδοιπορικού αναφέρει ότι το κάστρο είναι στην άκρη του χωριού Τζουμά, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο που να μας φανερώνει τη θέση του. Κατ’ αρχήν το όνομα του χωριού δεν σώζεται στην τοπική παράδοση, ούτε και σαν τοπωνύμιο ακούγεται με τη φόρμα "Τζουμά".
Από ένα πρόχειρο τοπογραφικό σκαρίφημα της περιοχής της πόλης, διαπιστώνουμε ότι η άκρη του κάστρου βλέπει προς την "Πάνου Ρούγα"και το "Μισόβουνο", που μέχρι χθες ακόμα, τα ερείπια των σπιτιών του, ήσαν όρθια. Δεξιώτερα και πλησίον της "Γελουδιώτισσας"υπάρχει μια εκτεταμένη περιοχή, που από επιτόπιο επίσκεψή μου, διαπίστωσα ότι είναι γεμάτη από όστρακα μεσαιωνικών κεραμιδιών και ερείπια σπιτιών που οι πέτρες τους χρησιμοποιήθηκαν για πεζούλες από τους ιδιοκτήτες των εκεί χωραφιών.
 Κάτω από την αριστερή άκρη του "Μισόβουνου"υπάρχει η "Βρύση του Τζέμου". Πιο ψηλά από "Μισόβουνο"είναι ο λόφος που στην κορυφή του είναι η εκκλησία αη- Γιώργης. Πάνω και ΒΑ του λόφου του "αη- Γιώργη"είναι του "Τζουμέρη τα Βράχια".
 Απ’ όσα αναφέραμε, συμπεραίνουμε ότι το χωριό πρέπει να υπήρχε από τα ριζά του "Μεσόβουνου"και πέρα, προς τη "Γελουδιώτισσα". Μας είναι δε άγνωστο πότε και από ποιούς κατεστράφει, είναι όμως ενδεχόμενο και περισσότερο πιθανό, να κατεστράφει στα Ορλωφικά, που η πόλη έπαθε μεγάλες συμφορές.
Από τα τοπωνύμια που αναφέραμε, δυο είναι εκείνα που μας ενδιαφέρουν: Του "Τζουμέρη τα Βράχια"και η "Βρύση του Τζέμου". Το όνομα "Τζουμέρης"είναι υποκοριστικό του ονόματος Τζουμάς ή Τζουμής, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν στενή συγγένεια μεταξύ τους, και υποψιαζόμαστε ότι:
1) Ενδεχομένως ο Τσελεμπής να το έγραψε λανθασμένα "Τζουμά", όπως λανθασμένα έχει γράψει και άλλες τοποθεσίες στο οδοιπορικό του, και
2) ότι το τοπωνύμιο "Τζουμέρη τα Βράχια"να υπήρχε και στην εποχή του χωριού, και ο Τζουμέρης να είναι γιος του Τζουμά.
 Το όνομα "Τζέμου"μας υποψιάζει ότι λόγω φωνητικής συγγένειας, να έχει κάποια σχέση με το όνομα του χωριού, στην περίπτωση που ο Τσελεμπής έχει κάνει λάθος. Τα ονόματα "Τζουμά"και "Τζέμου"ακούγονται σαν τοπωνύμια και σε άλλα μέρη της Μεσσηνίας, (όπως λ.χ. "Τζούμιζα"στου Μελιγαλά) αλλά και σαν επώνυμα (Τζουμής και Τζουμάκας) και παρωνύμιο (Τζιούμας στη Ρεμματιά (= Λούμι). Τζέμη λέγανε το μεγάλο μεσαιωνικό χωριό δίπλα από τη Μονή Βουλκάνου, που κατεστράφει από τους Τούρκους.





Γ.Για το κάστρο, αναφέρει ότι δεν είχε γύρωθεν τάφρους, ότι ο περίβολός του είναι 2.000 βήματα και ότι έχει δυο "πατώματα γεμάτα μέσα τείχη". Ασφαλώς, με τη λέξη "πατώματα"εννοεί το υπερυψούμενο δεύτερο εσωτερικό τείχος, που σε συνέχεια λέγει ότι είναι «γερό» (=ισχυρό)11. Ενδιαφέρουσα είναι και η πληροφορία ότι μέσα στο κάστρο υπάρχουν ογδόντα κεραμιδοσκέπαστα σπίτια, που ασφαλώς θα στέναζαν τις οικογένειες των ενενήντα πολεμιστών του φρουρίου.
 Η πύλη του φρουρίου ήταν στο ανατολικό μέρος του τείχους και έκλεινε μέσα τη σημερινή "Βρύση του Πλάτανου". Φαίνεται πως το φρούριο επεκτείνετο προς ανατολάς και η πύλη του έβλεπε μπροστά στο σημερινό τζαμί, που ο Τσελεμπή ονομάζει, του "Σουλτάνου Σουλεϊμάν"και προς τα βόρεια, που τα σημερινά χαλάσματα δικαιολογούν την ύπαρξη της Β πλευράς πιο εκτεταμένης και εκτεινομένης, έστω κι αν σήμερα φαίνονται σαν ερείπια σπιτιών. Τα σπίτια αυτά είναι χτίσματα μεταγενέστερα, μετά την Επανάσταση του 1821.

Δ.Το τζαμί του «Σουλτάνου Σουλεϊμάν», βρίσκεται και σήμερα ανατολικά του κάστρου, μπροστά, όπως είπαμε, της κεντρικής πύλης του φρουρίου.
 
Είναι αθέατο στο σημερινό επισκέπτη, γιατί περιβάλλεται από άλλα εκεί γύρω σπίτια, μέσα στην αυλή, του σπιτιού του Παναγιώτη Αντωνόπουλου ή Κάμπρα (εικ. δεξιά), ο οποίος, προς τιμή του, το προσέχει και δεν επιτρέπει να του προξενήσουν καμιά βλάβη. 
Έχει μικρές διαστάσεις, με γκρεμισμένο τον τρούλο του, και το μιναρέ, του οποίου δεν έχουν εντοπιστεί τα θεμέλιά του.
Βρισκότανε όμως αριστερά του Τζαμιού, αν κρίνουμε σωστά, από την γκραβούρα του Ρ. Μ. Coronelli του 1686. 


 Ο τρούλος του κατεστράφει στην Επανάσταση του 1821, γιατί το μολύβι της εξωτερικής επένδυσής του, χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες σε πολεμικό υλικό, του Αγώνα για την ελευθερία. Από την επιτόπια επίσκεψή μου, διεπίστωσα ότι είναι ένα θαυμάσιο αρχιτεκτονικό μνημείο, που πρέπει και επιβάλλεται να τύχει φροντίδος και να διατηρηθεί. Οι ζημιές του είναι προς το παρόν ελάχιστες και μόνο η φροντίδα της Δημαρχιακής Αρχής χρειάζεται για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ευρύνει ο αύλειος χώρος του κομψού αυτού μνημείου της ιστορίας της πόλης, που τελικά, μπορεί να εξυπηρετήσει και μια πρακτική ανάγκη του Δήμου.
 
Η παράδοση αναφέρει, ότι υπήρχε και άλλο μικρότερο τζαμί στη θέση που είναι σήμερα το ερειπωμένο σπίτι του Καλογερόπουλου. Από γκραβούρα του Coronelli του 1686, που αναφέραμε και πιο πάνω, παρατηρούμε ότι υπήρχε και άλλο τζαμί μέσα στο κάστρο κοντά στη μεσαία ντάπια, που δεν αναφέρει ο Τσελεμπή. 
Επίσης λίγο πιο μέσα από τη σημερινή πύλη του κάστρου, προς τα δεξιά, υπάρχει κι άλλο θολογύριστο κτήριο, που ο λαός το θέλει για τζαμί (εικ. δεξιά). 
Δεν γνωρίζω αν έχει χτιστεί μετά την τυχόν καταστροφή του τζαμιού της μεσαίας ντάπιας ή εχρησιμοποιείτο για άλλους σκοπούς. Νομίζω πως για λίγο ή πολύ διάστημα εχρησιμοποιείτο και για μπαρουταποθήκη, από τους Τούρκους ή Βενετούς.
 Το γεγονός δε ότι υπήρχαν περισσότερα του ενός τζαμιά στην πόλη, πιστοποιείται και από το κείμενο του οδοιπορικού, που εκφράζεται σε πληθυντικό αριθμό, όταν γράφει ότι η πόλη "έχει τζαμιά", που ένα απ’ όλα (το πιο πιθανό είναι του «Σουλεϊμάν»), χρησιμοποιήθηκε για σχολείο στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης του 1821.


Ε. Η "Βρύση του Πλάτανου"σήμερα βρίσκεται έξω από το κάστρο. Ο Τσελεμπή μας πληροφορεί ότι ήτανε μέσα στο κάστρο και μάλιστα "στο μέσα μέρος της μεγάλης πύλης". Έχει κατασκευαστεί από σκαλιστή πέτρα στον τοίχο του φρουρίου, και φέρει ανάγλυφη επιγραφή στα Αραβικά που δυστυχώς έχει μισοκαταστραφεί τελευταία από ανεύθυνους βάνδαλους, που σε μετάφραση λέγει τα εξής: "Διαβάτη πιες και δόξασε τον Αλλάχ"12.Λίγο πιο κει και σε μεταγενέστερη εποχή έχει χτιστεί και μια άλλη μεγαλύτερη, αλλά δεν γνωρίζω τη σκοπιμότητα της κατασκευής της από τους Τούρκους. Το νερό της βρύσης ερχόταν, κατά την παράδοση, από την πηγή "Ψυχρό", που από αυτή έχει ονομασθεί και το πάνω από την πόλη βουνό "Ψυχρό"13και μας είναι άγνωστο πώς εδιωχετεύετο στη βρύση. Είναι όμως γεγονός ότι στην περιοχή του χωριού Μπλεμενιάνοι, υπήρχε αυλάκι κατασκευασμένο με πέτρες και σκεπασμένο με πέτρινες πλάκες. Είναι ενδεχόμενο, όμως, να είναι το αυλάκι που περνούσε το νερό πρώτα από την πηγή"Μελισσάκι" (ή και "Τζιβιδιά") και αργότερα από το κεφαλάρι των Βρυσών. Επίσης είναι διαπιστωμένο ότι όταν το νερό έφθανε κοντά στην πόλη, διωχετεύετο με κιούγκια μέχρι τη βρύση, και ικανοποιούσε τις ανάγκες σε νερό, του κάστρου.
 Ο ίδιος μας πληροφορεί, πως υπήρχε και άλλη μια βρύση στην αγορά "που το νερό της είναι νέκταρ και που όμοιο του δεν υπάρχει σ’ όλο το Μοριά". Το κείμενο κυριολεκτεί και γράφει "στην αγορά", δηλαδή το παζάρι, που και σήμερα είναι γνωστή η βρύση αυτή με την ονομασία "Παζαρόβρυση", που εξυπηρετούσε τις ανάγκες σε νερό, του παζαριού. Έχει νερό δικό της, πηγαίο, και η αρχική κατασκευή της από τους Τούρκους δεν υπάρχει σήμερα. Ο Τσελεμπή γράφει ότι η βρύση της "αγοράς" (=παζαράβρυση), έχει επιγραφή στα Αραβικά, που γράφει: "Ο Χατίφ είπε τη χρονολογία αυτής της βρύσης του Κεβσέρ. Άνθρωπε, πιές για την ευεξία και για το όνομα του Χουσεΐν. 1016".



α) Παζαρόβρυση β) Κρήνη Κάστρου γ) Τούρκικη βρύση στην οδό Πίσω Ρούγας
 Στον καιρό της Τουρκοκρατίας, υπήρχαν και άλλες βρύσες που οι περισσότερες δεν είχαν δικό τους, αλλά της δεξαμενής από άλλες πηγές της περιοχής της πόλης. Και αφού ο λόγος για τις βρύσες, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά και σε άλλες, σπάνια δείγματα λαϊκής τέχνης., που στολίζουν τους παραδοσιακούς δρόμους της παλιάς και αξέχαστης για τους μεγάλους πόλης, που σαν σκοπό η αναφορά τους έχει, να υπενθυμίσει και στους νέους να εκδηλώσουν το χρέος τους από σεβασμό για την ιστορία της αιώνιας πόλης, την αγάπη και τη φροντίδα τους, για να στέκονται και στούς ερχόμενους αιώνες, όρθιες και αν είναι δυνατόν και ζωντανές. Όλες τους είναι κατασκευασμένες από σκαλιστή, πέτρα με σκαλιστές λεκάνες νερού, τις λεγόμενες κουτσιούλες ή καντάλια, και στη ντόπια διάλεκτο "πρόκι":
1)Στην "Πίσω Ρούγα", είναι δυο14, η μια είναι εντοιχισμένη σε τούρκικο αρχοντόσπιτο, δεξιά του δρόμου που κατεβαίνει από το κάστρο. Το νερό τους δεν γνωρίζω από ποια πηγή ερχόταν.
2) Του «Μπάσιογλη», κοντά στο Ηρώο, γιατί εκεί ήτανε το σαράϊ του τελευταίου Βοεβόδα της Αρκαδιάς. Το σαράϊ των προηγουμένων Βοεβοδών ήτανε στην περιοχή του Πλάτανου.
3)Η "Σταφιδόβρυση"έχει δικό της νερό, και είναι πολύ παλαιά βρύση στην "Πάνου Ρούγα". Το νερό της βγαίνει από τους βράχους.
4)Στο δρόμο για την "Πάνου Ρούγα", δεξιά της "Σταφιβόβρυσης", είναι η "Βρύση του Ντάγκα"15, που δεν έχει δικό της νερό.
5)Η βρύση της "Πρόκας", που το νερό της ερχόταν από τη δεξαμενή της Γελουδιώτισσας.
6)Η "Βρύση του Μαχαίρα", που κι αυτή έπαιρνε νερό από τη δεξαμενή της Γελουδιώτισσας, την κατέστρεψαν τελείως για να χρησιμοποιήσουν τις πέτρες της για μανδρότοιχους. Από τη δεξαμενή της "Γελλουδιώτισσας", που τροφοδοτείται με το νερό της εκεί πλησίον ομωνύμου πηγής, έδιναν νερό και σε άλλες βρύσες σε διάφορα σημεία της πόλης, που κατεσκεύασε κατά παραδοσιακό τρόπο, με την προσθήκη, όμως, αντί πέτρινων δεξαμενών (=καντάλια), σωλήνες νερού, ο Δήμαρχος Δημ. Ζήρας.
7)Βρύση του Παπά (πλάι στο σπίτι του Αγγελή Φιλντισάκου).
8)Βρύση του Παπαδιάδη ή "Μανιάτη", κοντά στο σχολείο του Βέργη.
9)Η βρύση "Πηγαδούλι", με δικό της τρεχούμενο νερό.
10)Η βρύση πίσω από το ιερό της "Μητρόπολης"δεν έχει δικό της νερό.

ΣΤ.Στα "Παζάρια και αγορές"αναφέρεται το κείμενο του οδοιπορικού και γράφει ότι υπήρχαν στην πόλη "πενήντα παζάρια και αγορές". Εδώ πρέπει, κάποιος να έχει λάθος. Γιατί η τουρκική λέξη παζάρι (=ΡΑΖΑR) σημαίνει αγορά. Ο Τσελεμπή, σαν Τούρκος, γνωρίζει άριστα τη σημασία της λέξης "παζάρι", καθώς και της λέξης "μπακάλικο". Με τη λέξη "παζάρι"εννοούμε και σήμερα στα χωριά μας, τη λαϊκή αγορά που γίνεται κάθε βδομάδα σε έναν ορισμένο τόπο. Με τη λέξη "αγορά", εννοούμε τον τόπο που υπάρχουν τα "μπακάλικα" (=καφε-παντοπωλεία) και συνήθως την πλατεία του χωριού στην οποία είναι τα μπακάλικα.Δεξιά: Γκραβούρα οθωμανικής οικίας με θέα το κάστρο της Αρκαδιάς 1823

 Συνεπώς, νομίζω πως ο αριθμός των πενήντα παζαριών και αγορών είναι υπερβολικός, και πρέπει να έχει γίνει λάθος στη μετάφραση του κειμένου. Υποψιάζομαι δε ότι ο συγγραφέας με τη λέξη "αγορές"θα .εννοεί τα "μαγαζιά", τα καφε-παντοπωλεία, γιατί σε συνέχεια γράφει ότι "μπροστά στα μαγαζιά υπάρχουν πλατάνια και κληματαριές που τα σκεπάζουν", όπως όμοια και σήμερα στα χωριά μας στεγάζονται τα καφε-παντοπωλεία.
Ζ.Στη γκραβούρα του Coronelli του 1686, κάτω και δεξιά του κάστρου, υπάρχει ένα ολόκληρο συγκρότημα κτηρίων σε μεγάλο μέγεθος και έκταση, που εντοπίζονται σήμερα στην περιοχή που ονομάζει ο λαός στον "Κήπο του Δεσπότη". Τα κτήρια αυτά πρέπει να ανήκουν στην εποχή της Φραγκοκρατίας, τα οποία εχρησιμοποίησαν και οι Τούρκοι. Εδώ πρέπει να τοποθετηθούν: 1) ο Μεντρεσές, 2) τα δυο σχολεία, 3) ο Τεκές και 4) το Χαμάμ, που αναφέρει ο Τσελεμπή:
1)Απ’ ό,τι γνωρίζω, λίγες πόλεις είχαν Μεντρεσέ, δηλαδή ιεροδιδασκαλείο που σπούδαζαν οι. Καδήδες (=ιεροδικαστές) επί 20 χρόνια. Ο Καδής (Κατή, τον λέγει ο λαός μας), ο δικαστής, δηλαδή, δίκαζε και έβγαζε αποφάσεις σύμφωνα με τον ιερό νόμο, το Κοράνιο. Η παλιά Αρκαδιά είχε Κατή, που δίκαζε στον "Πλάτανο", όπως μας πληροφορεί και το γνωστό δημοτικό τραγούδι.
2)Τα δυο σχολεία, που αναφέρει ο συγγραφέας, είναι τούρκικα και όχι ελληνικά, και τούτο γιατί ο περιηγητής αναφέρεται κυρίως σε ό,τι αφορά τους Τούρκους,
3)Ο Τεκές, το μοναστήρι των Τούρκων καλογήρων, των Ντερβίσηδων, δεν μπορώ μετά θετικότητος να το τοποθετήσω στην περιοχή αυτή, γιατί αυτό, από τη φύση του προϋποθέτει την ύπαρξη τζαμιού, που στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν ερείπιά του, ούτε και η παράδοση αναφέρει σχετικώς. Πιθανόν, όμως, να υπήρξε εκεί και να μην υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες. Το πιο πιθανό είναι να υπήρξε εκεί όπου το μικρό τζαμί που αναφέραμε, στο ερειπωμένο σπίτι του Καλογερόπουλου.
4)Το Χαμάμ, που αναφέρει ότι "άλλοτε δουλεύει και άλλοτε όχι", υπάρχει και σήμερα, λίγα μέτρα κάτω από την "Παζαρόβρυση". Διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι θολογύριστο, και χρησιμοποιείται για σταύλος γαϊδάρου. Το κτήριο ανήκει στο Δήμο, και θα πρέπει να ενδιαφερθεί η Δημοτική Αρχή, να το επισκευάσει και κυρίως να το σκεπάσει και να το διατηρήσει.
 Γενικά όλα αυτά, και τα άλλα τούρκικα δημόσια κτίρια κι ιδιωτικά σπίτια, εργαστήρια, ελαιοτριβεία, φούρνοι κλπ., μετά την απελευθέρωση της πόλης, ανήρχοντο σε 480 και είναι γνωστά με την ονομασία "Εθνικαί οικοδομαί"16.

Η. Η αναφορά του χρονικού, στα αμπέλια, τα λεμόνια, τα νεράτζια, τα ρόδια και τα σύκα, που υπάρχουν στην πόλη, δεν εκπλήσσουν, γιατί υπάρχουν και σήμερα στα περιβόλια και τους κήπους της. Εκείνο που εκπλήσσει είναι η πληροφορία ότι υπήρχαν ελιές "σαν χουρμάδες, που τρώγονται φρέσκες και δεν είναι πράγματι πικρές". Αυτές οι ελιές, φυσιολογικά έπρεπε να υπάρχουν και σήμερα, δεδομένου ότι η ελιά είναι μακρόβιο δένδρο. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κατεστράφησαν στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, η άποψη αυτή πάλι δεν ευσταθεί, γιατί παρά την καταστροφή που προξένησε ο Ιμπραήμ στις ελιές, εν τούτοις γλύτωσαν πάρα πολλές, και ανάμεσα στις άλλες, έπρεπε να γλυτώσουν έστω και ελάχιστες από την ποικιλία αυτή που αναφέρει ο συγγραφέας. Συνεπώς, την πληροφορία αυτή, βλέπω, αν όχι σαν παραμύθι, τουλάχιστον με μεγάλη επιφύλαξη.
Θαυμασμό πράγματι προκαλεί η πληροφορία της λεπτότητας του μπαμπακερού υφάσματος, που ένα πουκάμισο ζύγιζε 20 δράμια και χωρούσε σε μια "σούμπα" (=κομμάτι καλάμι, το μεταξύ δυο κόμπων) και ότι σαν αυτό το μπαμπάκι, "όμοιό του δεν υπάρχει". Είναι γνωστό, πως η παράδοση για την καλλιέργεια της ποιότητος αυτής του μπαμπακιού, που αναφέρει το οδοιπορικό, διεκόπη, από άγνωστη αιτία και δεν διετηρήθη στα μεταγενέστερα χρόνια. Πιο πιθανή θέση για την καλλιέργεια του μπαμπακιού αυτού, υπήρξε η περιοχή που βρίσκεται σήμερα η "Κάτω Πόλη", γιατί ήταν υγρότοπος (=βαρικός) και η περιοχή που ποτίζεται από το κεφαλάρι των Βρυσών, ή άλλων πηγών.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, η παραγωγή σε βαμπάκι ανέρχεται σε 17600 οκάδες το χρόνο. (Βλ. σχετ. Τόμος Γκόρντον, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τόμ. 1, Λονδίνο 1844, στό παράρτημα της εισαγωγής).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΥΛ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΔΟΣ, Αθήνα, Γενάρης 1983

"Τριφυλιακή Εστία", τεύχος 49- 50, 1983.

Υποσημειώσεις:
1.Θανάση Π. Κωστάκη: Ο Εβλιγιά Τσελεμπή στην Πελοπόννησο στα "Πελοποννησιακά"τόμ. ΙΔ', σελ. 238- 306. Μια θαυμάσια προσφορά του συγγραφέα στην ιστορική έρευνα, με εισαγωγή και σχόλια στο κείμενο, που το μετέφρασαν ειδικοί γνώστες της παλιάς αραβικής γραφής της Τουρκικής γλώσσας και με πλούσια βιβλιογραφία. Το απόσπασμα του οδοιπορικού, σε ό,τι αφορά την Αρκαδιά, είναι παρμένο απ’το κείμενα της μελέτης του παραπάνω συγγραφέα.
2.Τσελεμπής και Τσελεπής. Τίτλος που εδίδετο αρχικά στους Σουλτανόπαιδες και αργότερα στον αρχηγό των Μεβλεβήδων. Μεταφορικά σημαίνει: άρχοντας, αφέντης, αφεντικό, Η λέξη πέρασε και στην Ελληνική, κυρίως στούς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που αποκαλούσαν οι γυναίκες Τσελεμπή τον άνδρα τους, και χαϊδευτικά το παιδί τους.
 Στις αρχές του 19ου αιώνα στις τουρκοκρατούμενες ελληνικές περιοχές υπήρχε η κοινωνική τάξη των "Τσελεμπήδων", δηλαδή των ευγενών, των αρχόντων, των τζορμπατζήδων. (Βλ. σχ. «Αρχείον» Θράκης, τόμ. Ε', σελ. 69).
3.Βλ. Επίτομον Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης, Πάπυρος - Λαρούς, Τμήμα Ιστορικόν Γεωγραφικόν, σελ. 284.
4.Η Ζούρτσα της Ολύμπιος, κείνο τον καιρό "ανήκει διοικητικό στον Καζά (= επαρχία) της Αρκαδιάς και είναι ναχιέ (=υποδιοίκησις με 10- 15 χωριά, δήμος) του εν λόγω Καζά. (Βλ. Θαν. Κωστάκη, ό,π., σελ. 258).
5.Χάσι = Ιδιοκτησία που ανήκει στην αυτοκρατορική οικογένεια, δημόσια γη που είναι στην κατοχή του ηγεμόνα, των παιδιών του και του αρχηγού τού στρατού. Στο κείμενο, αν και γράφει ότι το φρούριο της Αρκαδιάς "είναι χάσι του Πασά του Μοριά", εν τούτοις πρέπει να εννοεί, την πόλη. Παρακάτω λέγει ότι "είναι καζάς ιερός", δηλαδή η επαρχία, μαζί με την πρωτεύουσα τού, ανήκει στο Σουλτάνο. Ο όρος "ιερός"δεν αφήνει αμφιβολία, ότι και η γη ανήκει στο Σουλτάνα, παρ'όλο πού όπως αναφέρεται πιο πάνω "είναι χάσι του Πασά του Μοριά", τούτο έχει την έννοια της υψηλής προστασίας και φροντίδας του Πασά του Μοριά. Σε αντίθετη περίπτωση ο όρος «ιερός» δεν θα είχε κανένα νόημα.
6.Ακτσές ή άσπρο = ασημένιο νόμισμα. Στα μέσα του 17ου αιώνα περιείχε 70% ασήμι, στο 1649 άξιζε 1 χρυσό = 118 ή 120 άσπρα, στα 1695- 1703 το χρυσό άξιζε 300 άσπρα. Ένα άσπρο = 1/3 του παρά = 1 πιάστρο ή γκουρυός = γρόσι. Τα πιάστρο πρωτοκόπηκε επί Μουράτ Γ’ και ήταν ίσο με 1/2 ισπανικό τάληρο = 1/2 βενετσάνικο τάληρο, που λεγόταν ασλανί (τουρκ. Aslan = λιοντάρι) ή τάληρο του λιονταριού, από το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, που εικονιζόταν στη μιά του όψη.
7.Κετχου(ν)τά: α) ’Έμπιστος διεκπεραιωτής υποθέσεων υψηλών πολιτικών προσώπων και πλουσίων, β) Βοηθός του σατραζάν = πρωθυπουργού, κεχαγιάς, αντιπρόσωπος ή επικεφαλής μιας συντεχνίας. Αντιπροσώπευε τους κατοίκους μιας πόλης στις σχέσεις τους με τη διοίκηση, επέβλεπε την είσπραξη της δεκάτης και των άλλων φόρων, επιθεωρούσε τους στρατεύσιμους και συγκέντρωνε χρήματα για τις εκστρατείες, εισπράττοντας ορισμένο χρήματα από τους κατοίκους.
8.Κεβσέρ = Το ποτάμι του Μωαμεθανικού Παραδείσου, που αναφέρει το Κοράνιο.
9.Χουσεΐν = Γιος του Αλή. Ο Αλής είναι γαμπρός του Μωάμεθ και ένας από τους πρώτους πιστούς, και λατρεύεται σαν άγιος. Ο κ. Θ. Π. Κωστάκης, γράφει πως η κ. Π. Στάθη μεταφράζει την επιγραφή ως εξής: «Αυτού του παραδεισένιου νερού την ιστορία την είπε ο Χαατίφ. Πιες στην αγάπη του Χουσεΐν, ω μεγάλη και υγιής ψυχή».
10.Βουράντ και παρακάτω «Πράντνα» = η νήσος Πρώτη.
11.Ο Ράντολφ που επεσκέφθη το κάστρο στα χρόινια 1671- 1679, δηλαδή μετά από 11 χρόνια από τον Τσελεμπή, γράφει επί λέξει το εξής: «Το κάστρο κι η πόλη βρίσκονται πάνω σ’ ανώμαλους βράχους, κάτω από ψηλά βουνά. Το κάστρο έχει μείνει ανεπισκεύαστο και δεν μπορεί να καταστεί ισχυρό ώστε ν'αντισταθεί σ'οποιονδήποτε εχθρό, έτσι καθώς δεσπόζουν τα βουνά από πάνω του. Η πόλη είναι μικρή και όχι πολύ κατοικημένη». (Βλ. R. Randolph: Ο Μοριάς στα χρόνια της Τουρκοκρατίας 1671- 1679, «Τριφυλιαική Εστία», τόμος Ε'- 1979- σελ. 8).
12.Βλ. Στάθη Ηλ. Παρασκευόπουλου: Η Κυπαρισσία (Αρκαδιά) και ο Κωστής Παλαμάς, σελ. 24.
13.Το βουνό «Ψυχρό» πάνω από την πόλη έχει από αριστερά του άλλες δυο κορφές: Του Άη Βλάσση, του Άη Λιά και ο Ψυχρός με κορυφή: του τις «Αριές». Στην αριστερή του πλευρά είναι η πηγή "Ψυχρό", που κατά ,την παράδοση, το νερό της το έφερναν στη «Βρύση του Πλάτανου» στο Κάστρο. Το νερό της πηγής αυτής είναι τόσο κρύο (=ψυχρό), ώστε δεν πίνεται εύκολα. Δεξιά, μετά το Ψυχρό, προχωρεί η οροσειρά με τις βουνοκορφές του Γεράνιου (πάνω από το χ. Μαλενίτη, μια ώρα από την πόλη, που οποιαδήποτε ώρα κι αν το κοιτάξεις φαίνεται γεράνιο και μόνο στα ηλιοβασιλέματα έχει χρώμα μαβί) και της Αγίας Βαρβάρας.
14.Στην "Πίσω Ρούγα"υπάρχουν δυο βρύσες. Η μια είναι χωμένη στο χώμα το καντάλι της, και πιο κάτω η άλλη η εντοιχισμένη στο τούρκικο αρχοντικό, που είναι γνωστή με το άνομα του «Σκλίβα», από το εκεί κοντά σπίτι του Σκλίβα, παρωνύμιο του Χρίστου Χριστακόπουλου.
15.«Βρύση του Ντάγκα» ή και "Σντάγκα", που χρωστά το όνομά της από το παρωνύμιο του εκεί δίπλα διαμένοντος Ντάγκα. Για το Ντάγκα λέγεται ότι ήταν ένας κομψευόμενος νέος, με στενό παντελάνι, και παπούστια μυτερά με ψηλό τακούνι (από στόματος Β. Ματσινοπούλου).
16.Βλ. I. Μ. Χατξηφώτη: «Εθνικές οικοδομές» στην Κυπαρισσία, στο περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη», αριθ. τεύχους 171 / Σεπτέμβρης 1982, σελ. 127.

Ο Τάφος του Χριστού-Christ's Burial Place(photos+video)

$
0
0
Σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα του Ιησού τοποθετήθηκε σε ένα «νεκρικό κρεβάτι», διαστάσεων 2,07 x 1,93 μ., λαξευμένο από ασβεστόλιθο στο τοίχωμα της σπηλιάς, στην οποία μεταφέρθηκε μετά τη σταύρωση του από τους Ρωμαίους, από όπου και αναστήθηκε τρεις ημέρες αργότερα το 30 ή ενδεχομένως, το 33 μ.Χ.
Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και είχε καλυφθεί από μαύρη μαρμάρινη επένδυση τουλάχιστον από το 1555 μ.Χ. Ο ναός θεωρείται ότι βρίσκεται στη θέση του Γολγοθά, ο λόφος στον οποίο σταυρώθηκε και τάφηκε ο Ιησούς Χριστός.

02_church_holy_sepulchre-adapt-1190-1
«Το μαρμάρινο κάλυμμα του τάφου μετακινήθηκε προς τα πίσω και έκπληκτοι ανακαλύψαμε μεγάλη ποσότητα αδιευκρίνιστων υλικών πίσω από αυτό», δήλωσε ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος του National Geographic Society, ο οποίος συμμετέχει στο έργο αποκατάστασης του Ναού.
«Η ανακάλυψη των υλικών απαιτεί μακρά επιστημονική ανάλυση, αλλά τελικά θα είμαστε σε θέση να αντικρίσουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετήθηκε το σώμα του Χριστού», επισήμανε ο αρχαιολόγος.
imagehandler
Η δομική ακεραιότητα του Κουβουκλίου από τις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν ένα θέμα που απασχολούσε του ερευνητές.
Το εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε φάση συντήρησης και αποκατάστασης από μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας του ΕΜΠ, Αντωνίας Μοροπούλου.
Οι εργασίες αποκατάστασης προσφέρουν την πρωτοφανή ευκαιρία στους ερευνητές να μελετήσουν την επιφάνεια που θεωρείται η ιερότερη του Χριστιανισμού. Μια ανάλυση του αρχικού πετρώματος μπορεί να τους επιτρέψει να κατανοήσουν καλύτερα, όχι μόνο την αρχική μορφή του νεκρικού θαλάμου, αλλά και πώς ενδεχομένως εντοπίστηκε από την Αγία Ελένη, το 326 μ.Χ.
«Είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να καταγράψουμε αυτό το μοναδικό μνημείο θα επιτρέψουν στον κόσμο να μελετήσουν τα ευρήματά μας σαν να ήταν οι ίδιοι μέσα στον τάφο του Χριστού» είπε η Αντωνία Μοροπούλου μιλώντας στο National Geographic το οποίο πρώτο δημοσίευσε  τα εντυπωσιακά ευρήματα από την Ιερουσαλήμ.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης, με τη συμμετοχή περίπου 50 εμπειρογνωμόνων, πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από δωρητές, όπως ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και η χήρα του συνιδρυτή της Atlantic Records, η οποία προσέφερε 1,3 εκατομμύρια δολάρια.
Τεράστια χρηματικά ποσά δόθηκαν και από τα τρία χριστιανικά δόγματα των Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Αρμενίων, που διαχειρίζονται τον Ιερό χώρο από κοινού.
To National Geographic Society έχει τις ευλογίες του Έλληνα Πατριάρχη Ιεροσολύμων και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων ώστε να σχηματιστεί μια στρατηγική συμμαχία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
(Πηγή: nationalgeographic.com)

Απίστευτες οι νέες αποκαλύψεις για την Αμφίπολη - Κομμάτια του Μνημείου βρίσκονται στο Λούβρο!

$
0
0

Εκπληκτικές είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται για τον περίφημο τάφο της Αμφίπολης καθώς ολοένα και περισσότερα νέα κομμάτια της ανασκαφής έρχονται να προσδώσουν μια ακόμη πιο εντυπωσιακή εικόνα του λόφου Καστά. Δεν είναι μόνο ο λέοντας πάνω στο επιβλητικό βάθρο στην κορυφή του Τύμβου της Αμφίπολης και ο περίβολος του μισού χιλιομέτρου που προκαλούσε δέος.

Τεραστίου μεγέθους, με γλυπτές συνθέσεις και πλούσιο εναέτιο διάκοσμο ήταν και η εξωτερική πρόσοψη του ταφικού μνημείου, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο αρχιτέκτοντας της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, κ. Μιχάλης Λεφαντζής.
Πρόκειται για το περίφημο δίστυλο εν παραστάσι, μπροστά από τις Σφίγγες και τα σκαλοπάτια της εισόδου του τάφου, το οποίο έφτανε ως τον περίβολο, ήταν σε κοινή θέα και αποτελούσε μεγαλοπρεπή κατασκευή όσο λειτουργούσε το ταφικό μνημείος ως ηρώο.
Απίστευτες οι νέες αποκαλύψεις για την Αμφίπολη - Κομμάτια του Μνημείου βρίσκονται στο Λούβρο!
Παράλληλα, ύστερα από έρευνα της ανασκαφικής ομάδας καταδεικνύεται ότι μάρμαρα που ανήκουν στο μνημειακό σύνολο του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης έχουν μεταφερθεί, από τον 19ο αιώνα, σε αρχαιολογικές συλλογές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από την Ευρώπη ως την Αμερική.
Σε μουσεία όλου του κόσμου!
Οι ανασκαφείς βρήκαν και ταύτισαν σε τρία μουσεία του εξωτερικού -Λούβρο, Κωνσταντινούπολης και Γκετί- τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, τα οποία στην αρχαιότητα ανήκαν σε κατασκευές που υπήρχαν πάνω στον λόφο Καστά και συνδέονται με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης!
Πέντε εξ αυτών εντοπίστηκαν στο Λούβρο και στο Αρχαιολογικλό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκονται εδώ και δύο αιώνες. Δύο ακόμη βρέθηκαν στο Μουσείο Γκετί, τα οποία είχαν πουληθεί από ιδιώτη).
Μάλιστα στα μουσεία αυτά υπάρχει αναλυτική καταλογογράφηση. Στο Λούβρο είναι όλα πιστοποιημένα, έχουν εγγραφεί το 1880-1890, υπάρχει χρονολόγηση θραυσμάτων, τα περισσότερα έχουν προέλευση την Αμφίπολη και κάποια την περιοχή της Μακεδονίας. Παράλληλα, πλήρης καταλογογράφηση υπάρχει και στο Αρχαιολογικλό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.
Το ηρώον και οι επεμβάσεις
Σύμφωνα με τον κ. Λεφαντζή, τα νέα στοιχεία αποτυπώνουν τη εικόνα της αρχικής χρήσης του λατρευτικού χώρου ως ηρώου προς τιμήν ενός υχηλά ισταμένου αξιωματούχου της Μακεδονίας και ως χρηστηρίου, σχεδιασμένου να λειτουργείται από μια σημαντική ιέρεια, διαθέτοντας δευτερογενείς τελετουργικές ταφές με σκοπό τη χρησμοδοσία.
Όλα συνηγορούν ότι μετά τη ρίψη του σώματος της 60χρονης γυναίκας στην κιβωτιόσχημη θήκη έγινε επίχωση και σφράγιση του νεκρικού θαλάμου με τη μαρμάρινη θύρα. Οι λατρευτικές δραστηριότητες του χώρου με την κιβωτιόσχημη θήκη μεταφέρθηκαν πιο μπροστά στους προηγούμενους θαλάμους και είναι φανερές οι οικοδομικές επεμβάσεις που έγιναν.
Παράλληλα, η γραπτή ζωφόρος, στην οποία πρωταγωνιστούν δελφικοί τρίποδες ανάμεσα στις άλλες σκηνές, είναι η σημαντικότερη μαρτυρία αυτής της ιστορικής επέμβασης υποδηλώνοντας και την αρχική χρήση του λατρευτικού αυτού χώρου ως ηρώου και χρηστηρίου.
Ταυτόχρονα δεν θεωρείται τυχαίο πως υπάρχουν κοινά θέματα (νεκρόδειπνο, ιεροθέσιο κλπ) οι παραστάσεις που είναι αποτυπωμένες στην ανάγλυφη ζωφόρο του βάθρου του λέοντα, ψηλά στον Τύμβο, στα μαρμάρινα τμήματα του διστύλου εν παραστάσει (εξωτερική πρόσοψη του τάφου) και στη ζωραφισμένη ζώνη (θριγγός/γραπτή ζωφόρος) εντός του τρίτου χώρου του τάφου.
Δέος στους υστεροκλασικούς
Τι έχει προκύψει από τη μελέτη των στοιχείων και την έρευνα που οδήγησε σε ταυτίσεις και αποδόσεις θραυσμάτων και τμημάτων αρχιτεκτονικών μελών και μαρμάρινων γλυπτών; Εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα για το εξωτερικό κέλυφος του πρώτου χώρου του τάφου (με τις Σφίγγες και τη μνημειώδη σκάλα). Καλυπτόταν από δίριχτη στέγη στους αρχαίους χρόνους και είχε μαρμάρινη πρόσοψη δίστυλη εν παραστάσι, η οποία εδραζόταν στη στέψη του περιβόλου και είχε μαρμάρινο περιθύρωμα.
Η πρόσοψη είχε πλάτος έξι μέτρων και ύψος που έφτανε τα εννέα μέτρα, δηλαδή ήταν υψηλότερη κατά ένα μέτρο από την κορυφή της καμάρας του τάφου. Η αρχιτεκτονική μελέτη έδειξε ότι η κυριότητα του περιβόλου δεν δημιουργούσε πρόβλημα και η πρόσοψη φαινόταν ευθεία, προκαλώντας δέος στο βλέμμα του ανθρώπου της εποχής, στα υστεροκλασικά χρόνια.
Ο κυρίαρχος μακεδονικός χαρακτήρας
Κατά τον κ. Λεφαντζή, το ταφικό μνημείο με πολυετή λατρευτική χρήση "έχει τυπικά χαρακτηριστικά λατρευτικού χώρου της εποχής του τέλους του 4ου π.Χ. αιώνα. Παρατηρεί ότι "υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα στη Μικρά Ασία και στη Μέση Ανατολή, αλλά στο μνημείο του Τύμβου Καστά είναι κυρίαρχος ο μακεδονικός χαρακτήρας".
Είναι ενδεικτικό ότι στη μαρμάρινη ανάγλυφο ζωφόρο στη βάση του βάθρου επί του οποίου ήταν ο λέοντας αποτυπώνεται παράσταση χαρακτηριστική μακεδονικής εικονογραφίας με μακεδόνες στρατιώτες, σάρισες, ασπίδες, μακεδονικό κράνος, δέντρο με φίδι τυλιγμένο γύρω του. Κομμάτια αναπαριστούν νεκρική πομπή, ενώ έχει βρεθεί τμήμα μαρμάρου με πόδια αλόγου σε κίνηση.
Επιχειρούνται επίσης ταυτίσεις και αποδόσεις σε κομμάτια που παραπέμπουν σε υψηλόβαθμο Μακεδόνα, ο οποίος στο ένα χέρι κρατά φιάλη αναμένοντας σπονδή και στο άλλο χέρι ανεστραμμένο ξίφος, του οποίου η θήκη (ο κολεός) έχει μανιταρόσχημη απόληξη και η λαβή του είναι κυρτή -αυτά, σύμφωνα με ειδικούς, αποτελούν ισχυρά στοιχεία χρονολόγησης.
Παράλληλα, διερευνώνται και συνδέονται με τον ήρωα-ιππέα που συναντάνται στο χώρο της Μακεδονίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανασκαφική ομάδα προχωρεί σε συγκρίσεις με την παράσταση του αναθηματικού αναγλύφου από την Πέλλα της εποχής του Κασσάνδρου, που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΙ ΗΡΩΙ), όπου ο ήρωας εικονίζεται σε αυτήν ως νεαρός ιππέας ενώ δίπλα του γυναίκα σπένδει. 

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

#CETA-Remarks by President Donald Tusk at the 16th EU-Canada summit

$
0
0

 

 


Παγκόσμιο ΣΟΚ - Αναδύθηκαν πυρινοκίνητα ρωσικά υποβρύχια έξω από το Γιβραλτάρ χωρίς να αντιληφθεί κανείς!

$
0
0


 Τρία ρωσικά υποβρύχια από το Στόλο της Βόρειας Θάλασσας εισήλθαν  σήμερα στη Μεσόγειο σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Μόσχας η οποία έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο ΝΑΤΟ.  

 Τα ρωσικά υποβρύχια κινήθηκαν σε κατάδυση μέχρι τα στενά του Γιβραλτάρ χωρίς να γίνουν αντιληπτά από το ΝΑΤΟ εμφανιζόμενα ξαφνικά ανοικτά των πορτογαλικών ακτών και αναμένοντας έγκριση για το πέρασμά τους από τα στενά.  
 Ο αιφνιδιασμός ήταν ακόμη μεγαλύτερος όταν διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για....
δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Akula τα οποία φέρουν βλήματα cruise Kalibr, ικανά να κτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις της τάξης των 2500 και πλέον χλμ.!  
 Ακόμη ένα υποβρύχιο συμβατικό κλάσης Kilo κατευθύνεται στη Μεσόγειο και αυτό από τον Στόλο της Βόρειας Θάλασσας όπως αναφέρεται.  
 Και τα τρία φαίνεται  πως εισήλθαν στον βόρειο Ατλαντικό από βάσεις γύρω από το Murmansk.  
 Ο Βόρειος Στόλος διαθέτει συνολικά 6 υποβρύχια Akula και 7 κλάσης Kilo εκτός των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων (SLBM).  
 Τα Akula ΙΙ έχουν πλήρες εκτόπισμα σε κατάδυση 13,400 με 13,800 τόνους  μήκος 110 μ. και στον οπλισμό τους εκτός από τα βλήματα cruise Kalibr διαθέτουν 4 τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 533 χλστ. και 4 των 650 χλδτ. Με περίπου 40 τορπίλες απόθεμα. Kalibr διαθέτει και το υποβρύχιο Kilo. Τον περασμένο Δεκέμβριο το υποβρύχιο κλάσης Ι.Kilo “Rostov-on-Don” εξαπέλυσε βλήματα Kalibr εναντίον στόχων των ισλαμιστών στη Συρία.  
 Όπως αναφέρεται τα δύο Akula και το ένα Kilo θα ενωθούν με τον υπόλοιπο ρωσικό Στόλο στη Μεσόγειο που πλέει προς τη Συρία με επικεφαλής το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».  
 Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές θα πραγματοποιηθεί μαζική επίθεση από τον ρωσικό Στόλο εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών τόσο με αεροσκάφη όσο και με βλήματα cruise.
posted from Bloggeroid

Before the Flood-To Ντοκιμαντέρ

$
0
0


Before the Flood is a 2016 documentary film about climate change directed by Fisher Stevens. The film was produced by a collaboration between Stevens, Leonardo DiCaprio, James Packer, Brett Ratner, Trevor Davidoski, and Jennifer Davisson Killoran. Martin Scorsese is an executive producer.[2]

As revealed by DiCaprio on September 9, 2016 at the Toronto International Film Festival, the documentary has debuted October 30, 2016 on the National Geographic Channel.[3][4] As part of National Geographic's commitment to covering climate change, the documentary was made widely available and free of charge on various platforms.[5]

O Παλαιστής από τα Τρίκαλα και τα κακόμοιρα τα μοσχαράκια!!! (video)

$
0
0

Ο πρωταθλητής της πάλης Κώστας Αβράμης, όπως θα δείτε στα πλάνα που ακολουθούν, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ κακοποίησε επανειλημμένα μοσχαράκια για να δείξει πόσο δυνατός είναι. Μάλιστα στο βίντεο τον βλέπουμε ξανά και ξανά να τραβάει βίαια από την ουρά, από το κεφάλι και μ’ ένα σχοινί να σέρνει κυριολεκτικά τα ζώα είτε για να τα ρίξει στο έδαφος και να τα καθηλώσει, είτε για να τα σηκώσει στους ώμους του και όλο αυτό για την αναβίωση ενός μύθου...

Τα πλάνα δημοσίευσε στο διαδικτυακό κανάλι Youtube ο ιστότοπος www.trikalanews.grκαι τα γυρίσματα έγιναν στην Αγρελιά Τρικάλων, αλλά η δημοσιογράφος Ελισάβετ Παπανικολάου που έγραψε το ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2016 την κακοποίηση του ζώου την ξέχασε, δεν την αναφέρει καν και την παρουσιάζει λίγο – πολύ αυτή τη συμπεριφορά του ανθρώπου προς τα τρομοκρατημένα ζώα ως θρίαμβο του τρικαλινού αθλητή!
 Η κακοποίηση των ζωών προφανώς και κρίθηκε απαραίτητη να συμπεριληφθεί στο ντοκιμαντέρ που όπως διαβάζουμε εμπνεύστηκε ο Χρήστος Κόλλιας, καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου αυτό αφού ολοκληρωθεί να σταλεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης με στόχο την αναβάθμιση του αθλήματος, ώστε «να δημιουργηθεί Παγκόσμιο Κέντρο Πάλης στην χώρα μας συνδυάζοντας αρμονικά την άθληση , την φιλοσοφία και την μουσική».
avramiskostasathlitispalistrikalanews-grdimosievma-1Η δημοσιογράφος είδε μόνο την αναβίωση του μύθου και όχι την κακοποίηση των ζώων στο όνομα του αθλητισμού και του πολιτισμού!
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο «Ο Τρικαλινός Πρωταθλητής της Ελευθέρας και Ελληνορωμαϊκής Πάλης Κώστας Αβράμης κλήθηκε να ανταποκριθεί στην αναβίωση του μύθου του Μίλων του Κροτωνιάτης (6ος π.Χ. αιώνας οποίος ήταν παλαιστής από την Μεγάλη Ελλάδα, είχε στεφανωθεί σε 6 Ολυμπιάδες, για την ρώμη και την μυϊκή του δύναμη, καθώς είχε σηκώσει στους ώμους του έναν ταύρο 4 ετών ενώ κατανάλωνε 5 κιλά κρέας, άλλα τόσα σε ψωμί και έπινε σχεδόν 10 λίτρα κρασί σε κάθε του γεύμα. Ο Κώστας Αβράμης με θάρρος και περίσσεια δύναμη πάλεψε με ταύρο και κατάφερε να του επιφέρει λαβές χωρίς να τραυματίσει το άγριο ζώο».
Το www.zoosos.grγια την κακοποίηση των ζώων θα ενημερώσει την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καθώς και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης ώστε να τοποθετηθούν επί του θέματος καθώς η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα είναι ποινικό αδίκημα και τέτοιες πρακτικές μόνο τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στον τόπο μας δεν αναδεικνύουν.
Οι μύθοι, οι θρύλοι, οι παραδόσεις είναι καλό να αναβιώνουν μόνο όμως όταν δεν συμπεριλαμβάνουν κακοποίηση ζώων ή άλλες αξιόποινες πράξεις… Όλα τα άλλα είναι απλά δικαιολογίες… Δεν θα βαρεθούμε να επισημαίνουμε ότι τα έθιμα έχουν «πλάκα», «χαβαλέ», μας δένουν με το παρελθόν και τις ρίζες μας και αξίζει να συνεχίζονται στο πέρασμα των αιώνων μόνο όταν αφορούν ενήλικους ανθρώπους οι οποίοι συναινούν απολύτως για την συμμετοχή τους σε αυτά.

Endorphin-Happinees in your brain

$
0
0

What you see is a myosin protein dragging an endorphin along a filament to the inner part of the brain's parietal cortex which creates happiness. Happiness. You're looking at happiness.

Medicanes and Hurricanes

$
0
0
Οι υποσυνοπτικής κλίμακας μεσογειακοί στρόβιλοι με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων άρχισαν να συζητιούνται για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν για τα συγκεκριμένα φαινόμενα από τους διάφορους ερευνητές ήταν: οιονεί τροπικοί κυκλώνες,Μεσογειακές τροπικές θύελλες, Μεσογειακοί κυκλώνες θερμού πυρήνα-Medicanes(Mediterranean Hurricanes).



Η ενασχόλησή μου με τα συγκεκριμένα φαινόμενα άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μετά την εμφάνιση ενός στροβίλου με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα στις 15 Ιανουαρίου 1995 στο Ν. Ιόνιο.

Οι τροπικοί κυκλώνες παρουσιάζουν πολλές διαφορές συγκρινόμενοι με τα βαρομετρικά χαμηλά που σχηματίζονται στα μέσα γεωγραφικά πλάτη (εξωτροπικοί κυκλώνες). 

Οι σημαντικότερες από αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι τροπικοί κυκλώνες έχουν θερμό πυρήνα και αντλούν την ενέργειά τους από τα θερμά νερά των ωκεανών και από τη λανθάνουσα θερμότητα συμπύκνωσης των υδρατμών, ενώ τα βαρομετρικά χαμηλά των μέσων πλατών έχουν ψυχρό πυρήνα και αντλούν την ενέργειά τους από την οριζόντια θερμοκρασιακή αντίθεση των αέριων μαζών.
Από την άλλη πλευρά, τα βαρομετρικά χαμηλά που σχηματίζονται στη Μεσόγειο (βαροκλινικά υπήνεμα χαμηλά) παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές συγκρινόμενα με τους Μεσογειακούς στροβίλους μέσης κλίμακας με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων. Οι δεύτεροι σχηματίζονται απούσης της βαροκλινικότητας με δομή και κυκλογενετικές διαδικασίες σχεδόν όμοιες με εκείνες των τροπικών κυκλώνων, στις οποίες παίζουν πρωτεύοντα ρόλο οι κατακόρυφες ροές (ισχυρή βαροτροπική αστάθεια).
Λαμβάνοντας ως κριτήρια: την εμφάνιση του ματιού, το συμμετρικό σχήμα, τη συνεχή νέφωση γύρω από το μάτι, τη μικρή διάμετρο της διαταραχής (μικρότερη των 300 χιλιομέτρων) και τον επαρκή χρόνο ζωής της (πάνω από έξι ώρες), η έρευνα έδειξε ότι την περίοδο 1982-2005 στη λεκάνη της μεσογείου βρέθηκαν μόνο έξι περιπτώσεις στροβίλων μέσης κλίμακας με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων.Στις παραπάνω περιπτώσεις παρατηρήθηκαν μεγάλες εντάσεις υετού και ανέμων, αλλά όχι στα επίπεδα των τροπικών κυκλώνων.Για τη γένεση και τη διατήρηση στη ζωή ενός τροπικού κυκλώνα απαιτούνται:
 

  • Πηγή θερμότητας. Η απαιτούμενη θερμότητα διατίθεται από τα θερμά νερά του ωκεανού, που πρέπει να έχουν θερμοκρασία μεγαλύτερη ή ίση των 26οC σε βάθος τουλάχιστον 60 μέτρων.

  •  Ασταθής ατμόσφαιρα. Χωρίς την αστάθεια της ατμόσφαιρας δεν αναπτύσσεται κατακόρυφη μεταφορά (ανωμεταφορά), που θα οδηγήσει στην ανύψωση του θερμού αέρα, τη συμπύκνωσή του και στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων λανθάνουσας θερμότητας για την ενίσχυση του τροπικού κυκλώνα και τη διατήρησή του στη ζωή.


  • Η δύναμη Κοριόλις. Η δύναμη αυτή είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της ισορροπίας των ανέμων, που επικρατούν γύρω από το κέντρο του κυκλώνα, ώστε να αποτρέπεται η εισροή αέρα στην περιοχή του ματιού. Επειδή στον Ισημερινό η δύναμη Κοριόλις είναι μηδενική, οι τροπικοί κυκλώνες σχηματίζονται σε τροπικές περιοχές που βρίσκονται σε γεωγραφικά πλάτη μεγαλύτερα των 5 μοιρών.


  • Μικρές διαφορές στους ανέμους καθ’ ύψος. Αυτό είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της ισορροπίας στο πεδίο των ανέμων και κατ’ επέκταση στη διατήρηση του κυκλώνα με τη μορφή που ξέρουμε.


  • Προϋπάρχουσα διαταραχή στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Συχνά, μια διαταραχή ξεκινά ως τροπική ύφεση, εξελίσσεται σε τροπική θύελλα και καταλήγει σε τροπικό κυκλώνα. Πολλοί πιστεύουν ότι η αρχική διαταραχή για τη δημιουργία τροπικού κυκλώνα είναι ένα κύμα από αυτά που δημιουργούνται με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις του ατμοσφαιρικού αέρα στην επιφάνεια των ωκεανών και κινούνται από τα ανατολικά προς τα δυτικά στο ρεύμα των αληγών και ανταληγών ανέμων.4
 Στις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να προστεθούν: η υψηλή σχετική υγρασία στα μέσα ύψη, η παρουσία ισχυρού στροβιλισμού στα χαμηλά στρώματα και η ύπαρξη αντικυκλώνα στα μεγάλα ύψη.

Οι διαφορές μεταξύ των τροπικών κυκλώνων και των Μεσογειακών στροβίλων μέσης κλίμακας με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων είναι μεγάλες. Ενδεικτικά:
 

Οι Hurricanesπαρατηρούνται βασικά το τετράμηνο Ιούνιος- Σεπτέμβριος, οπότε η θερμοκρασία του νερού των ωκεανών είναι υψηλή, ενώ οι Medicanes παρατηρούνται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου είναι περί τους 15 βαθμούς.


Οι Medicanes σχηματίζονται σε μια περιοχή (Μεσόγειος) όπου η υγρασία στη μέση τροπόσφαιρα συνήθως δεν είναι υψηλή και δεν εμφανίζεται αντικυκλώνας στα μεγάλα ύψη. 

Πέρα από αυτά, δεν είναι δεδομένη η ύπαρξη ισχυρού στροβιλισμού στα χαμηλά ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από τη Μεσόγειο. 
Η έρευνα έδειξε ότι οι μεσογειακοί κυκλώνες μέσης κλίμακας με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων συνήθως δημιουργούνται στην κεντρική περιοχή των μεγάλης κλίμακας υφέσεων που βρίσκονται στο στάδιο της σύσφιξης και ότι στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας τους φαίνεται να παίζει ρόλο και η τοπογραφία της περιοχής.
Οι εντάσεις του υετού και των ανέμων που συνοδεύουν τους Hurricanes και τους Medicanes δεν είναι συγκρίσιμες. 

Αν και οι Medicanes είναι ικανοί να προκαλέσουν σε τοπικό επίπεδο προβλήματα στη θάλασσα ή τη στεριά, οι καταστροφές είναι κατά πολύ μικρότερες από τις καταστροφές που προκαλούν οι Hurricanes. 
Οι Medicanes είναι ατελείς και αδύναμες μικρογραφίες των Hurricanes.

 Είναι σαν να συγκρίνεις γατάκια με γάτους. 



Πηγή 

Die Geburt der mykenischen Staaten (Antike Welt)

$
0
0
 Iklaina 
Der Übergang von einer Welt ohne Staaten zu einer von Staaten beherrschten Welt ist eines der faszinierendsten Kapitel in der Geschichte der Menschheit. Der Zweck des Iklaina Archäologisches Projektes (IKAP) ist, zu untersuchen, wie dieser Übergang im alten Griechenland geschah.IKAP ist ein interdisziplinäres Forschungsprojekt im Gebiet von Pylos, Griechenland, das unter der Schirmherrschaft der Athener Archäologischen Gesellschaft und der Leitung von Professor Michael Cosmopoulos von der Abteilung für Anthropologie und Archäologie an der Universität von Missouri in St. Louis durchgeführt wurde. An einer strategisch günstigen Lage mit Blick auf das Ionische Meer scheint Iklaina eine bedeutende Bezirkshauptstadt der Spätbronzezeit (ca. 1600-1100 v. Chr.) Zu sein. Dies ist die Periode auch bekannt als "mykenischen" und berühmt für solche mythischen Sagen wie dem Trojanischen Krieg.








Viewing all 2397 articles
Browse latest View live